Найрезонанснішою темою, що її активно обговорюють останніми днями в політичних колах Криму, стало самогубство(?) голови селищної адміністрації кримського курортного селища Коктебель 41-річного Ростислава Сторожика.


За офіційною версією, його знайшли повішеним у ванній кімнаті котеджу, який він винаймав у місцевому пансіонаті. Дружина каже, що напередодні чоловік дуже пиячив і кидався на неї з погрозами. Слідство нині вивчає всі матеріали справи, але вже висуває версію про побутові мотиви самогубства. Мовляв, у нього конфлікт із дружиною, до того ж любив випити.


Та в офіційну версію не надто віриться. Сторожик займався спортом, був завжди підтягнутий, а із дружиною справили весілля лише кілька місяців тому. Крім того, в оточенні голови адміністрації розповідають, що останнім часом йому надходили якісь дзвінки з приводу земельних ділянок.


Коктебель — це кілометри прекрасних пляжів, затишні і мальовничі бухточки, які приваблювали кінематографістів з усього світу. Земля тут і на околицях селища цінується дуже високо. Оселялися в курортному селищі і підприємці.


Нещодавно правоохоронці проводили рейд зі знесення незаконно встановлених об’єктів у Тихій бухті (заповідник на околицях Коктебеля). Один із підприємців відверто заявив, що «вони домовилися з адміністрацією», але жодних дозвільних документів у нього не виявилося. Буквально через кілька днів після знесення вся незаконна торгівля і прокат пляжного інвентаря повернулися на свої місця. Примітно, що голову адміністрації Коктебеля знайшли повішеним 7 серпня. У зв’язку з цим стає зрозумілим його психоемоційний стан напередодні самогубства. Чи все-таки вбивства?


Кримінальну справу так і не було порушено. У кримській прокуратурі кажуть, що необхідно ще 10 днів дослідчих дій, після чого буде прийнято рішення: порушувати кримінальну справу чи ні. А експерти стверджують, що Сторожика могли довести до самогубства, причому представники кримської «верхівки», які «кришують» пляжний бізнес на узбережжі. А деякі вбачають «нафтовий слід».


Річ у тім, що до призначення головою Коктебельської адміністрації Ростислав Сторожик працював головним технологом Феодосійської нафтобази, а раніше директором Київського департаменту підприємства «УТН-Восток», що займається продажем нафтопродуктів через власну мережу АЗС.


За кілька останніх років у Криму було вбито, у тому числі і з інсценуванням самогубства п’ять мерів прибережних селищ і міст. Переважно всі ці факти були пов’язані з перерозподілом у земельній сфері.

Крим.