У столиці відкрили «Будинок вільних людей» (на знімку) — центр, у якому вимушені переселенці з Криму та Донбасу в режимі «єдиного вікна» матимуть змогу отримати всю необхідну допомогу — від пошуку житла та роботи до необхідних речей гардеробу. Ініціаторами проекту стали чотири найвідоміші громадські організації, які з перших буремних днів опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб, — «КримSOS», «Схід-SOS», «Центр зайнятості вільних людей» та «Новий Донбас». Вони вирішили об’єднатися і працювати під одним дахом, аби допомога тим, хто її потребує, була більш ефективною, швидкою, а головне — комплексною. Фінансування для свого дітища, попри всю його соціальну важливість, їм довелося шукати самотужки. Підтримати матеріально проект зголосилась американська організація USAІD.

 

 

Для роботи центру орендують двоповерхову будівлю. Об’єднання зусиль кількох громадських організацій, що раніше паралельно займались підтримкою внутрішньо переміщених осіб, — приречене на успіх, переконані як ініціатори відкриття будинку, так і його потенційні відвідувачі. Останнім тепер не доведеться бігати по всьому Києву в пошуках допомоги та підтримки від небайдужих.


— Ми змогли об’єднатися, незважаючи на те, що кожна з наших організацій працює в певному полі, допомагаючи внутрішньо переміщеним особам. Думаю, що та допомога, яку ми надаватимемо у цьому вільному просторі, буде ще ефективнішою. Йдеться, нагадаю, про допомогу юридичну, психологічну, соціальну, гуманітарну, підтримку з працевлаштування та повноцінної адаптації. «Будинок вільних людей» — це мрія, яка здійснилася. Ми і надалі ефективно працюватимемо передусім заради тих людей, яким потрібні, — заявила під час відкриття центру Таміла Ташева, співзасновниця та координаторка організації «КримSOS».


Від ідеї до реалізації проекту минуло понад півроку. Працювати із переселенцями будуть понад півсотні волонтерів. Основна мета, яку переслідували ініціатори проекту, — створити комфортний простір, у якому можна буде розв’язати проблеми переселенців в один час в одному місці. Та найголовніше — довести тим, хто був змушений залишити власну домівку та колишнє життя, що вони зробили правильний вибір, вирішивши і надалі жити в Україні. «Будинок вільних людей» розташований у Києві на Подолі (вулиця Кирилівська (колишня Фрунзе), 13 Д. Заявлений графік роботи — понеділок-п’ятниця з 10 до 19 години.


У тому, що центр користуватиметься попитом — його ініціатори не сумніваються. Єдине, що не дає розслабитись і просто робити свою справу — фінансове питання. Виділених американським агентством з міжнародного розвитку USAІD коштів вистачить на півроку роботи. Подальші перспективи існування «Будинку вільних людей» поки що невизначені. Ініціатори проекту запевняють: уже шукають фінансової підтримки для подальшої роботи центру. Сподіваються і на підтримку від держави. «Маю надію, що до нас приєднуватимуться інші організації. І що колись ми не орендуватимемо, а все ж таки наші органи державної влади спроможаться забезпечити організації приміщення для надання цієї допомоги, якщо вони не можуть надавати цю допомогу самостійно», — зізналася на відкритті центру Олександра Дворецька, координатор організації «Схід-SOS».

 

Цифра

 Згідно із даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, за оперативною інформацією, з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО до інших регіонів України переселено понад 927 тисяч 700 осіб.

 

«Новий Донбас» запрошує.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.