Президенти Хорватії Колінда Грабар-Кітарович і Словенії Борут Пахор виступили зі спільним зверненням до ЄС, в якому закликають обговорити перспективи розширення Співдружності за рахунок країн Південно-Східної Європи. «Цей регіон є «невід’ємною частиною європейського проекту», і процес розширення ЄС є основною гарантією довгострокової стабільності та розвитку для країн, що входять до нього», — наголошують президенти у своєму зверненні до Брюсселя.


На їхню думку, подальша затримка разом з економічною кризою та нинішніми викликами безпеки може стати додатковим чинником дестабілізації регіону. «Процес розширення може служити інструментом для пошуку загальних вирішень нагальних гострих питань ЄС, наприклад, проблеми мігрантів», — переконані глави Словенії і Хорватії.


Цю заяву президенти підписали під час їх неформальної зустрічі в австрійському Альпбасі. Якщо лідери ЄС дослухаються до неї і схвалять їхню ініціативу, то саміт Співдружності з відповідним порядком денним може відбутися вже наступного року, відзначають світові інформаційні агентства. Раніше в ЗМІ з’явилися обережні повідомлення про те, що ЄС може прискорити процес вступу до нього деяких балканських країн. Першими «у черзі стоять» Сербія та Чорногорія, які приступили до вирішення спірних територіальних питань із сусідами, а також Македонія, що продовжує вести переговори із Грецією про назву країни.