Постанова Верховної Ради України

Беручи до уваги необхідність подолання фінансової кризи в Україні, зменшення тиску на платіжний баланс, стабілізації державного боргу в середньостроковій перспективі, зміцнення національної валюти та забезпечення фінансової стабільності в рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду «Механізм розширеного фінансування», Верховна Рада України постановляє:
1. Взяти до відома, що Кабінет Міністрів України забезпечує вчинення правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом на попередніх умовах вчинення у 2015 році правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом, що схвалені розпорядженням Кабінету Міністрів України №859 від 27 серпня 2015 року.
2. Дозволити тимчасове перевищення загального обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу, установленого частиною другою статті 18 Бюджетного кодексу України.
3. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк за результатами вчинення правочинів, передбачених пунктом 1 цієї Постанови, але не пізніше 1 березня 2016 року, подати для схвалення Верховною Радою України план заходів з приведення загального обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу до вимог, установлених Бюджетним кодексом України.
4. Кабінету Міністрів України до 1 березня 2016 року надати Верховній Раді України та Рахунковій палаті інформацію про результати вчинення у 2015 році правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом, включаючи детальні розрахунки і пояснення щодо впливу на показники бюджету в довгостроковій перспективі та порівняльний аналіз обсягів відповідних витрат за борговими і гарантійними зобов’язаннями на поточний і наступні бюджетні періоди до повного погашення таких зобов’язань, включаючи обсяг видатків на обслуговування державного боргу та виплати за державними деривативами (в умовах без вчинення правочинів та з урахуванням вчинення правочинів).
5. Рекомендувати Рахунковій палаті у першому півріччі 2016 року здійснити фінансовий аудит і аудит ефективності щодо операцій, пов’язаних із вчиненням у 2015 році правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом, та про результати поінформувати Верховну Раду України з наданням відповідних висновків та рекомендацій (пропозицій).

Голова Верховної Ради України В. ГРОЙСМАН.

м. Київ, 17 вересня 2015 року.
№703-VІІІ.