У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулося наукове талант-шоу — конференція «Fallіng Walls Lab». За новим міждисциплінарним форматом тридцять молодих винахідників-конкурсантів із різних куточків України представляли свої науково-дослідні проекти та ініціативи всього за 3 хвилини і за допомогою трьох слайдів презентації.


«Дуже приємно, що молодь сьогодні просуває нові ідеї. Будь-яка інновація молодого науковця містить раціональне зерно, — зазначив один із членів журі, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України Клим Чурюмов. — Наша країна йтиме вперед, розвиватиметься, адже вона має такий науковий тил, потенціал, який треба задіяти — і все буде добре».


Учасники конференції продемонстрували розробки в галузях охорони здоров’я, освіти, захисту довкілля, допомоги людям з обмеженими можливостями, енергозбереження та економії ресурсів. Проте вітчизняні генії мали змогу не тільки заявити про себе та свої винаходи, а й поборотися за можливість перейти до наступного етапу — виступити на глобальній науковій арені в Берліні, де проекти учасників судитиме висококваліфіковане журі під проводом голови Фундації Нобеля професора Карла-Генріка Гелдіна.


Перше місце на «Fallіng Walls Lab» посів Олександр Шиманко з Івано-Франківська. Він попрямує до столиці Німеччини зі своїм проектом — гаджетом «Розумна подушка», який допомагає моніторити життєві показники людини, зокрема, відстежувати якість сну.


Проте журі вирішило цим не обмежуватись і відправити представляти український потенціал на міжнародній арені ще й срібну призерку конференції — Оксану Борисенко. Дівчина з Києва представила рукавичку, що «перекладає» мову жестів, якою послуговуються глухонімі, в текстове, а потім і в голосове повідомлення.


«Будь-яка, на перший погляд, божевільна, фантастична ідея в підсумку може мати обґрунтування у бізнесі, допомагати суспільству і приносити гроші», — зауважив партнер заходу генеральний директор служби доставки «Нова Пошта» В’ячеслав Климов.


У Києві конференція відбулася під патронатом Фонду братів Кличків. Проект започатковано шість років тому на двадцятиліття падіння Берлінського муру. З цією подією пов’язане і гасло проекту — «Яка стіна впаде завтра?». Це символізує розв’язання проблеми, що і є метою учасників конференції.