Нову податкову реформу обговорювали під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Участь у заході взяли народні депутати, представники уряду, підприємств металургійного комплексу, гірничодобувної промисловості та громадських організацій.

 

Голова комітету Ніна Южаніна зазначила, що такого стану в економіці, як нині, не було ніколи в нашій країні. Але сьогодні настав час об’єднатися навколо ідеї допомогти владі зайнятися реформами.


Вона нагадала, що на засіданні Національної ради реформ було озвучено дві концепції щодо податкових змін, які можуть бути запроваджені в нашій країні. Над однією із них нині працює комітет.


Народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Олександр Долженков вважає, що парламент повинен відстоювати економічно обґрунтовані норми податкової реформи, а не просто затверджувати текст, запропонований Мінфіном.


За його словами, про основні аспекти нових податкових змін поки ніхто нічого не знає, крім норми про скасування щомісячних авансових внесків. Водночас народний депутат підкреслив, що ще в листопаді минулого року зареєстрував законопроект про скасування авансових внесків, оскільки, на його думку, ця норма є згубною для економіки в цілому.


Що стосується питання скасування системи електронного адміністрування ПДВ, Олександр Долженков зазначив: всі платники податків говорять про неспроможність цієї системи, її неефективність. «Чинна редакція податкового законодавства не дає гарантій того, що не може бути ручного втручання в систему. Більше того, компанії-платники ПДВ відзначають серйозні проблеми методологічного і технічного характеру, з якими вони зіштовхнулися», — розповів парламентарій. Він наголосив, що під час розгляду нової редакції Податкового кодексу, народні депутати незалежно від політичної приналежності повинні об’єднатися та наполягати на ініціативах, котрі є корисними та економічно обґрунтованими, а не бути підрозділом Мінфіну.


У свою чергу, заступник міністра фінансів Олена Макеєва повідомила, що існує заборгованість держави перед бізнесом у сумі 47 мільярдів гривень. «У нас немає засобів для повернення цих коштів, однак ми внесли зміни до держбюджету і передбачили сім мільярдів на відшкодування ПДВ. Сподіваюся, що заборгованість за 2015 рік буде погашена», — сказала вона.


Олена Макеєва розповіла, що декілька днів тому в Україну прибула місія Міжнародного валютного фонду і працюватиме два тижні. За результатами її роботи буде прийнято рішення про надання наступного траншу нашій країні. «Нині ми працюємо з МВФ. Під час спілкування з представниками місії порушували питання стосовно повернення податку на прибуток, відшкодування компаніям ПДВ тощо. Хотілося, щоб це повернення було грошима, а не перспективами на два-чотири роки. Але дуже багато залежатиме від кінцевого рішення МВФ, — зазначила заступник міністра фінансів.


За її словами, попередньо Міжнародний валютний фонд не підтримує податкову реформу, яку презентувала міністр фінансів Наталія Яресько, оскільки в держбюджеті на наступний рік передбачений дефіцит. Також, на думку представників МВФ, закладені компенсатори є суб`єктивними. Тому місія проведе аналіз цьогорічного кошторису і проекту бюджету на наступний рік.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (праворуч) та шеф-редактор тижневика «Бізнес» Володимир Чеповий.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.