В Атланті (США) успішно завершилися дискусії між ініціаторами створення зони вільної торгівлі на величезному просторі країн, що входять до міжнародної торгово-економічної організації Транс-Тихоокеанське партнерство (ТТП). Подія, без сумніву, планетарного значення. Адже зона вільної торгівлі об’єднає 12 країн, зокрема — США, Японію, Канаду, Австралію, Малайзію, Мексику, В’єтнам, Нову Зеландію, Бруней, Чилі, Перу та Сінгапур, на які припадає майже 40% світового ВВП і майже третина світової торгівлі.

 

Коментуючи цю подію, прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе висловив переконання, що Транс-Тихоокеанське партнерство надасть імпульсу створенню зони вільної торгівлі в масштабах всієї Східної Азії, сприятиме економічній інтеграції Азійсько-Тихоокеанського регіону, а також стимулюватиме переговори про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Глава уряду повідомив, що він очолить штаб із усіх питань, пов’язаних з ТТП, і до цього штабу ввійдуть усі члени кабінету міністрів.


Процес створення Транс-Тихоокеанського партнерства відбувався непросто. Переговори тривали з 2005 року. Ініціаторами виступили Чилі, Нова Зеландія, Бруней і Сінгапур. Потім до них приєдналися інші країни. Переговори велися досить утаємничено, і тільки «витік» Wіkіleaks привідкрив завісу над тематикою дискусії. Вона стосувалася зацікавленості окремих країн в тому, щоб якнайуспішніше використати свої переваги і захистити галузі, які могли б постраждати від ЗВТ. Наприклад, Японія має вигоду від скасування мит на свої автомобілі до США, а Нова Зеландія — від розширення збуту молочної продукції на американському ринку. Із повідомлень ЗМІ стало відомо, що США таки зняли мито на японські автомобілі, натомість одержали більший доступ на ринок сільгосппродукції Японії, а Нова Зеландія як найбільший експортер молочної продукції таки одержала ширший доступ на американський ринок.


А загалом, як прокоментував створення нового торгово-економічного об’єднання Держдеп США, у ТТП скасовуються мита на більш як 18 тисяч товарів. Крім того, уніфіковано санітарні та фітосанітарні норми, узгоджено загальні правила щодо захисту прав інтелектуальної власності, державних закупівель, конкурентної політики, врегульовано питання екології, інтернет-торгівлі та торгівлі послугами.


Зона вільної торгівлі запрацює не раніше, ніж у 2016 році, адже спочатку угоду повинні ратифікувати парламенти 12 країн-учасників.


На думку прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе, створення зони вільної торгівлі — це «амбіційне завдання, яке зробить можливою стійку й справедливу конкуренцію».


Журналісти запитали японського прем’єра і про ймовірну участь у ТТП такого важливого торговельного партнера для всіх учасників угоди, як Китай. «Якщо Китай у майбутньому візьме участь у ТТП, це матиме велике стратегічне значення, стане внеском у зміцнення безпеки регіону», — заявив Абе.


Як відомо, Китай докладає чимало зусиль для створення іншого торговельно-економічного блоку — під назвою Всезагальне регіональне економічне партнерство, куди входять і деякі країни з ТТП.

Токіо.