Північноатлантичний альянс рішуче протестує проти порушення повітряного простору Туреччини російськими винищувачами, йдеться у заяві Ради НАТО. «Російські військові дії досягли небезпечного рівня з нещодавнім порушенням турецького повітряного простору 3 та 4 жовтня літаками Су-30 та Су-24 у провінції Хатай», — вважають в організації.

В альянсі вказують, що літак залетів на територію Туреччини, яка є членом НАТО, попри «чіткі, своєчасні та неодноразові попередження влади країни», й покинув простір після підняття у повітря винищувачів. Альянс закликав РФ припинити та утримуватися від таких дій і негайно їх пояснити. До речі, пояснень вимагає і офіційна Анкара. Посла Росії у Туреччині Андрія Карлова вже двічі за останні чотири дні викликали до міністерства закордонних справ. Але в Росії інцидент назвали «навігаційною помилкою». У Кремлі запевняють, що перевірятимуть інформацію про порушення військовим літаком повітряного простору Туреччини, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.
Принагідно в НАТО нагадали Росії і про Сирію. Альянс висловив глибоке занепокоєння атаками авіації на Хаму, Хомс та Ідліб, які спричинили цивільні жертви та «не були націлені на сили ІД (Ісламської держави. — Ред.)». «Альянс закликає Росію негайно припинити атаки на сирійську опозицію та цивільних і сфокусуватися на боротьбі з ІДІЛ», — йдеться у заяві Ради.
Раніше турецький уряд засудив військове втручання Росії у сирійський конфлікт на боці Башара Асада. Президент Туреччини Ердоган назвав дії Москви помилкою, яка призведе до подальшої ізоляції Росії.

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг (праворуч) та міністр закордонних справ Туреччини Ферідун Сінірліоглу.

Фото прес-служби НАТО.