У парламенті Греції в середу завершилися триденні дебати щодо програми діяльності нового уряду. Під час її представлення прем’єр-міністр Алексіс Ципрас заявив, що Греція строго виконуватиме всі угоди з міжнародними кредиторами за третім пакетом фінансової допомоги, підписані в липні. Він пообіцяв, що зробить усе, щоб на початку 2017-го країна знову вийшла на міжнародний ринок цінних паперів. І тоді Греція зможе зводити кінці з кінцями без допомоги ззовні. Він також запевнив депутатів у тому, що його уряд повністю виведе країну з фінансової кризи до 2019 року й усіляко пом’якшуватиме бюджетні обмеження допомоги для незаможних верств населення, які вимагали запровадити кредитори.

 

Потім питання про вотум довіри уряду було винесено на голосування депутатів. У Греції це є усталеною процедурою, яка відбувається після парламентських виборів і утворення нового уряду. З 300 народних обранців довіру Ципрасу і його новій команді висловили 155. Це були лише представники Коаліції радикальних лівих сил СІРІЗА (145 депутатських мандатів) і «Незалежні греки» (10 мандатів), які й сформували нинішній кабінет міністрів.

Депутати від інших політичних партій, які пройшли в парламент, проголосували «проти».


Але це не мало ніякого практичного значення, і вже в четвер уряд Алексіса Ципраса приступив до виконання наміченої програми. Нагадаємо, що 20 вересня в Греції відбулися дострокові парламентські вибори, на яких СІРІЗА здобула перемогу з 35,46 відсотка голосів виборців і в коаліції з партією «Незалежні греки» сформувала уряд. Уже 21 вересня Алексіс Ципрас склав присягу як новий прем’єра, а 23 вересня сформував новий уряд.