Сьогодні у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» стартує ІV Фестиваль інноваційних проектів «Sіkorsky Challenge 2015». В його програмі — проведення конкурсів інноваційних проектів «Sіkorsky Challenge 2015» та «Іntel-Техно Україна 2015-2016», Конкурсу презентацій інноваційних розробок CRDF Global (Фонду цивільних досліджень та розвитку США).

 

Загалом учасники представили кілька сотень розробок. Протягом п’яти днів міжнародне журі визначить найцікавіші проекти. Їх автори отримають сприяння у розвитку і комерціалізації своїх ідей. Суперфіналісти конкурсу «Іntel-Техно Україна 2015» — Національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів зможуть удосконалити свої розробки з науковцями в лабораторіях НТУУ «КПІ» та інститутів НАНУ, а найкращі з них наступного року представлятимуть Україну на Всесвітньому фіналі конкурсу у США. Колективи переможців Конкурсу інноваційних проектів «Sіkorsky Challenge 2015» отримають можливість реалізувати свої проекти у Науковому парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів.


— Торік лауреати конкурсів отримали загалом понад 23 мільйони гривень інвестицій на реалізацію своїх проектів. Ця сума перевищує утричі фонд фундаментальних досліджень української науки, — розповідає ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський. — Очікуємо, що цього року сума інвестицій буде на порядок вищою. Якщо сподівання виправдаються, вона буде співмірною з бюджетним фінансуванням науки вищої школи.


Науковий парк «Київська політехніка» з’явився десять років тому. «Ми створюємо певний майданчик для тісної співпраці високотехнологічного бізнесу, який зацікавлений в наших винаходах, в якісному персоналі, який ми готуємо для нього, і винахідників, які не хочуть складати свої ідеї на полицю і прагнуть спільно з бізнесом виводити їх на ринки у формі нових технологій, нових високотехнологічних продуктів та послуг. І, не залишаючи своєї наукової школи, отримувати за таку діяльність гідну винагороду, — розповідає Михайло Згуровський. — Відповідно до законодавства про захист інтелектуальної власності, винахід нашого науковця захищається патентом спільно з високотехнологічною компанією. Після впровадження цього продукту на ринку науковець отримує роялті як частину прибутку від його реалізації. За таких умов йому невигідно залишати свою наукову школу, оскільки якщо він це зробить, через деякий час стане непотрібним ані бізнесу, ані університету. Поодинці високотехнологічні проекти здійснювати практично нереально. Венчурні та інноваційні фонди також зацікавлені працювати в цьому середовищі, вкладати кошти в перспективні стартапи, заробляти на цьому кошти». 


Нині до наукового парку увійшло 110 компаній — 20 зі США, понад два десятки з Європи, декілька з Південно-Східної Азії, решта з України. «На ринки за такою моделлю виведено понад 150 високотехнологічних продуктів і технологій, отримано великий економічний та соціальний ефект», — каже Михайло Згуровський.


Одним із народжених за такою схемою стартапів став розроблений у КПІ перший український наносупутник «PolyіTАN-1», який був створений та виведений у космос завдяки співпраці науки і бізнесу та фінансовій підтримці фонду академіка Михалевича. Тепер у Київській політехніці «чаклують» над цілою серією супутників. Ще один винахід наших науковців працює на оборону. Це безпілотник «Спектейтор». «На минулому нашому фестивалі цей проект був представлений аспірантом КПІ Романом Карнаушенком. І вже через рік, завдяки залученню понад 13 млн. грн. інвестицій, безпілотник був вдосконалений, пройшов випробування у Міністерстві оборони, і нині серійно випускається на підприємстві «Меридіан» для наших Збройних Сил, — додає Михайло Згуровський. — Я можу назвати десятки проектів, створених за такою моделлю. Їх фінансувала не держава, а високотехнологічний приватний бізнес».

 

Завідувач відділу авіації та космонавтики Державного політехнічного музею ім. І. Сікорського  НТУУ «КПІ» Олександр Болтенко демонструє макет наносупутника «PolyіTАN-1».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.