Постанова Верховної Ради України

Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до держав-партнерів (демократичних держав світу) та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей.
2. Доручити Міністерству закордонних справ України поінформувати відповідні органи держав - партнерів України, а також міжнародні організації про зміст цього Звернення.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України  В. ГРОЙСМАН.

м. Київ, 6 жовтня 2015 року.
№717-VІІІ.

ЗВЕРНЕННЯ
Верховної Ради України до держав-партнерів (демократичних держав світу) та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей

Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади в Україні виступає за проведення вільних, демократичних і прозорих виборів до місцевих органів влади в окремих районах Донецької та Луганської областей, які мають відбутися згідно з українським законодавством та відповідно до стандартів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Закріплення саме такого положення в Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей стало однією з ключових умов мирного врегулювання на Донбасі.
У зв’язку з цим Верховна Рада України обурена повідомленнями про провокаційні наміри маріонеток Кремля провести псевдовибори в окремих районах Донецької та Луганської областей України 18 жовтня та 
1 листопада 2015 року. Такий виборчий фарс не відповідає ні українському законодавству, ні загальновизнаним демократичним стандартам ОБСЄ та є свідомим кроком, спрямованим на зрив мирного процесу.
Нагадуємо, що аналогічне рішення з подальшим проведенням псевдовиборів в окремих районах Донецької та Луганської областей 2 листопада 2014 року завдало значного удару по процесу мирного врегулювання і призвело до ескалації конфлікту на Донбасі.
Чесні та демократичні вибори до органів місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей не можливі під дулами автоматів. Вільне волевиявлення громадян України, які сьогодні перебувають на тимчасово окупованій території, можливе лише за умови проведення виборів у безпечних умовах, без будь-якого зовнішнього тиску, відповідно до українського законодавства, а також згідно із стандартами та за умови відповідного моніторингу з боку БДІПЛ/ОБСЄ.
Росія та бойовики також не демонструють жодного прогресу в контексті виконання інших пунктів мирного врегулювання, зокрема щодо відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, забезпечення з боку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ верифікації цього процесу та моніторингу території окремих районів Донецької та Луганської областей і неконтрольованої Урядом України ділянки державного кордону, обміну заручниками та відновлення Україною контролю над ділянкою спільного кордону з Російською Федерацією. Також не вирішено питання про звільнення політичних в’язнів, позбавлених волі з політичних мотивів, зокрема Н. Савченко, О. Сенцова, О. Кольченка, М. Карпюка, С. Клиха, А. Чигойза, А. Асанова, М. Дегерменджи, Р. Зейтуллаєва, Н. Прімова, Р. Ваітова, Ф. Сайфуллаєва та інших.
Враховуючи безумовний та необмежений вплив, який Російська Федерація має на підконтрольних їй бойовиків, відсутність конструктивних кроків Москви свідчить про свідоме нехтування Кремлем взятими на себе зобов’язаннями. Складається враження, що Москва свідомо маргіналізує окремі райони Донецької та Луганської областей України, перетворює їх на чорну діру безвідповідальності та хаосу, підбурюючи до проведення псевдовиборів.
Україна виконала свої зобов’язання в рамках мирного врегулювання. Успішне мирне врегулювання залежить виключно від спроможності, бажання та готовності офіційної Москви ефективно реалізувати свою частину зобов’язань.
Верховна Рада України рішуче підтримує міжнародні зусилля, передусім з боку Європейського Союзу, ОБСЄ, Сполучених Штатів Америки, Австралії, Канади, Японії та інших демократичних держав світу, спрямовані на врегулювання наслідків російської агресії на сході України, та підсумки Генеральної Асамблеї ООН, закликає звернути особливу увагу на зухвалі дії Росії та підтримуваних нею бойовиків.
Верховна Рада України вимагає відновлення територіальної цілісності України, включаючи Автономну Республіку Крим, згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року.
Верховна Рада України вкотре закликає Раду Безпеки Організації Об’єднаних Націй та Раду Європейського Союзу прискорити розгляд звернення українського парламенту від імені України від 17 березня 2015 року стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки.
Верховна Рада України вважає можливі псевдовибори в окремих районах Донбасу тією межею, яку Росія не має права перетнути. У зв’язку з цим український парламент закликає міжнародну спільноту посилити всебічний тиск на Російську Федерацію з метою уникнення зриву Мінських домовленостей.