Забезпечення здорового харчування населення з метою запобігання і контролю неінфекційних захворювань учора обговорювали під час круглого столу народні депутати, урядовці та науковці.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій зазначив, нині парламент і уряд намагаються змінити систему охорони здоров’я. Питання профілактики захворювань, зокрема серцево-судинних, має зайняти передове місце в новій системі охорони здоров’я. Адже саме останні показники України щодо тривалості та якості життя наших громадян є наслідком того, що сьогодні не приділяється належна увага неінфекційним захворюванням і здоровому способу життя.
Парламентарій підкреслив, що наша країна в деяких напрямках профілактики захворювань просунулася досить далеко. Наприклад, у боротьбі з тютюнопалінням Україна входить до провідних країн. Зокрема, за останні п’ять років курити стали в чотири рази менше громадян.
Олег Мусій повідомив, що у Верховній Раді перебуває законопроект щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. «Це прогресивний і передовий документ, який адаптує в українське законодавство директиви Євросоюзу стосовно боротьби з тютюнопалінням. Україна має всі шанси стати в рівень з європейськими країнами», — наголосив він.
За його словами, набагато сумніша ситуація з харчуванням у нашій країні. У нас відсутній центр, який займався би епідеміологією захворювань. Нині безпекою харчових продуктів переймаються багато різних відомств. «Народні депутати готові підтримати європейське законодавство, рекомендації ВООЗ стосовно профілактики і правильного харчування. Це дасть змогу ще на декілька років продовжити тривалість життя українців», — зазначив Олег Мусій.
Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський нагадав, що Україна підписала Віденську і Римську декларації щодо харчування і інфекційних захворювань. Нині міністерство робить все для імплементації цих документів. Також, повідомив урядовець, прийнято рішення в рамках міністерства створити Центр громадського здоров’я, який опікуватиметься проблемами неінфекційних захворювань у частині опрацювання питань здорового харчування.
«26 відсотків жінок і 16 відсотків чоловіків страждають через надлишкову вагу. Це не тільки пов’язано з особливостями харчування. Основна причина — не зовсім здоровий спосіб життя. Профілактична робота перебуває не на зовсім хорошому рівні. Тому тільки разом, приєднавшись до широкої інформаційної роботи, яка буде присвячена поширенню звичок здорового способу життя, здорового харчування, належної фізичної активності, зможемо збільшити тривалість життя на декілька років», — підкреслив В. Шафранський.

Факт

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій: «Україна займає одне з останніх місць в Європі за тривалістю життя населення. Причина цього насамперед — смертність від серцево-судинних захворювань. Торік майже два мільйони людей вперше звернулися з серцево-судинними захворюваннями до медичних установ. З них померло — 420 тисяч осіб. На другому місці — онкологічні захворювання. Торік діагностовано понад 200 тисяч нововиявлених утворень. Від онкологічних захворювань померло 83 тисячі українців».

 

 

Начальник науково-координаційного управління НАМН України Олеся Гульчій, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, голова Міжфракційного депутатського об’єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями народний депутат України Олег Мусій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.