Туристи, яких цього року в Криму побувало нібито близько чотирьох мільйонів, не дали очікуваних податків і зборів. Цифри свідчать, що в цьому сезоні середня заповнюваність санаторно-курортних і готельних об’єктів становила 36%. Вперше лідером із завантаженості об’єктів розміщення в міжсезоння стало місто Саки, яке славиться своїми лікувальними грязями. За прогнозами мінкурортів, до кінця року Крим відвідають майже 4,5—5 млн. туристів.

Проте ці цифри не відповідають дійсності. На кримських пляжах відпочивальників було не так вже й багато. Очевидно, в міністерстві прийнято вважати туристами всіх тих, хто прибув на півострів літаками, через Керченську переправу і через Чонгар. Інакше ніяк чотири мільйони відпочивальників не виходить.
Якщо говорити про Саки, то заповнюваність дев’яти санаторіїв, розташованих тут, теж не показова. Тут єдині на півострові профільні установи для реабілітації інвалідів-спинальників і людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Крім того, тут унікальні лікувальні грязі, яких більше ніде в Криму немає. Саки розташовані не біля моря, до нього приблизно сім кілометрів.
Кореспондент «Голосу України» у другій половині серпня побував на пляжах у селищі Прибережне Сакського району, де розташовано майже два десятки приватних пансіонатів і міні-готелів — набережна була порожня (на знімку).

Якою ж була завантаженість в інших регіонах Криму? Тільки в містах і селищах Великої Ялти вона перевищила 58%, в інших близько 40 відсотків.
Хто відпочивав біля моря? У переважній більшості — громадяни Росії. Жителів материкової частини України, а також білорусів, які традиційно становили дві третини відпочивальників, у Криму практично не було. Навіть дані Федеральної міграційної служби про те, що пункти пропуску перетнуло майже 100 тисяч українців, м’яко кажучи, не відповідають дійсності. Адже у більшості кримчан залишилися паспорти громадян України і вони їздять за ними до родичів на материк і назад, чи за продуктами в Херсонську область.
Результати сезону в Криму завжди оцінювали не за кількістю тих, хто приїхав, а за податками і зборами, які дав турбізнес. Яку ж частку вони займають нині в кримському бюджеті? Виявляється, приблизно 0,06%.
Тому казати про те, що Крим «у нових реаліях» одержить велику віддачу від туристичної галузі через те, що на півострів приїдуть росіяни, не варто. Багатьом не подобається, що на півострові не діють картки основних платіжних систем, існує тільки один оператор зв’язку з непомірно високими тарифами, а про ціни, які в кілька разів вищі за московські, годі й казати.
Тому, де міністерство курортів побачило юрби туристів, незрозуміло. Лишається тільки кричати, як у глухому лісі: «Агов, туристи, ви де?»

Крим.

Фото автора.