Моя знайома, яка займається соціальними питаннями і працює з листами, якось обурювалася: «Буває, відкриваєш конверт із проблемним листом від бабусі чи дідуся, а там лежать 5, 10 чи 20 гривень. Люди чи то намагаються підкупити, чи то надсилають гроші на зворотний конверт... Щоб допомогти, ми звичайно робимо все, що в наших силах. А отримані гроші повертаємо людям разом із відповідями». Та чи багато чиновників можуть похвалитися такою турботою про ближніх?..
Із запитаннями, чи доводилося вам хоч колись брати чи давати хабара, ми звернулися до наших читачів.
Прикро, що у суспільстві укорінилася думка, що у нашій країні без хабара нічого неможливо вирішити. Про те, що доводилося давати хабарі, відповіли більше половини з опитаних (53,38%).
У мене маленька зарплата. І тому «подяки» — мій головний заробіток, поділилися 3,01% респондентів.
І брав, і давав. Брав, бо керівництво змушувало (з ним і ділився), давав, щоб вирішити якісь свої питання, сказали 5,26%.
Може, і брав би, та не дають, шкодують — 6,02%...
Звичайно таке світосприйняття вирощувалося роками. І тепер дуже важко себе перелаштувати. Бо, як не дати грошей лікарю, який так уважно тебе оглянув?.. Як не «підмастити» чиновнику, щоб саме на твій запит звернули увагу?.. Як не «подякувати» викладачу за вдалий іспит?..
Але ж кожен фахівець працює на своєму місці і отримує за свою роботу відповідну заробітну плату!
Радує, що третя частина з опитаних (32,33%) принципово не беруть і не дають хабарі. Принаймні так вони відповіли.
Можливо, щоб здолати корупцію, кожному слід почати із себе?..