Уже не вперше учасники благодійної організації «Відкрите серце», гуманітарної місії «Церкви Різдва» та лялькового театру «Веселка» з міста Суми долають тисячі кілометрів, щоб зустрітись та надати соціальну, матеріальну та духовну підтримку жителям Донецької та Луганської областей.

До збору гуманітарної допомоги долучилися всі, для кого не існує поняття «чужа біда» — влада, громадські організації, школи, прості мешканці. Особлива подяка колективу газети «Сумщина», Сумському державному педагогічному університету ім. А. С. Макаренка та управлінню державної міграційної служби України в Сумській області, які вже неодноразово активно долучалися до цих акцій.
До речі, Сумщина постійно допомагає постраждалим від бойових дій і входить до трійки найактивніших областей з цієї діяльності. І ось у кінці вересня відбулася чергова миротворча поїздка за знайомим маршрутом — Гірське, Золоте, Сєверодонецьк, Лисичанськ, Краматорськ, закінчуючи Слов’янськом.
Неабияку допомогу надав волонтер, підполковник Ганіч В’ячеслав. Він особисто розплановував та супроводжував місію, а також продумав до найменших дрібниць усі деталі поїздки: ночівля, харчування тощо. До того ж В’ячеслав виявився не лише незамінним, надійним товаришем і розумним організатором, а ще й талановитим актором.
Подорож від міста до міста долали зі сльозами горя і радості. Горя, від страшних картин зруйнованих міст та скалічених людських доль, що до болю краяли серце. А радість — від зустрічей з мешканцями, які приймали нас як своїх рідних, в очах яких світилася любов та надія на такий бажаний мир.
Ось і незабутній останній блокпост до Гірського! Наші серця горять бажанням зустрітися з дорогими та рідними для нас воїнами-патріотами. Не забути, як останнього разу, у травні, нас гостинно привітали, пригощаючи чаєм. Але ще більше пам’ятатимемо — їхні погляди: виснажені, недоспані, але надійні і такі теплі. На превеликий жаль, наших друзів ми вже не побачили...
Саме містечко дарує нові знайомства та розповіді. З деякими мешканцями зустрічалися вже вдруге. Як же змінилися їхні думки! Жителька м. Гірського Луганської області розповідала, як жорстоко розправляються із населенням російські найманці. Вона, як і її сусіди, зрозумівши «путінський обман», розчарувалася і кардинально змінила свої погляди щодо Росії...
Покидаючи Гірське, позаду було чути величезний гуркіт стрілянини, рожевіло небо. Хотілося вірити, що це останнє відлуння війни — війни із загарбницьким, пожадливим, звірячим оскалом.
На виступ нашого лялькового театру у Краматорську прийшло більше ста дітей та дорослих. А після закінчення вистави діти бігли до сцени фотографуватися з ляльками.
Повертаючись додому, питали самі себе: чи вдалося нам принести хоч трішечки миру та користі для своєї країни?
Вдивляючись в оченята малих дітей, які, на жаль, знають війну в обличчя й мимоволі усвідомили цінність життя та миру, віримо, що вони не зрадять, а палко любитимуть та берегтимуть свою землю і завжди пам’ятатимуть про тих, хто боровся за їх спокій та майбутнє. 

Актори та керівник лялькового театру Олена ШАПОВАЛ. 

Суми. 

 

 

Актори лялькового театру на блокпості с. Врубівка Луганської області за 10 кілометрів до м. Гірське з війсковими блокпосту.

Фото автора.