Створюючи ікону-триптих «Небесна Сотня», прикарпатський художник Роман Бончук, який до того був відомий як автор найбільшого в Україні полотна про історію держави, ще не знав, що тема Майдану стане чи не основною в його мистецькому житті, принаймні, на даний час. Тоді він мало спав, працював по десять годин на день, бо хотів встигнути до сороковин із часу загибелі Героїв. З Божою допомогою впорався за два тижні. Картину написано олійними та акриловими фарбами на дерев’яній основі зі спеціальним левкасним ґрунтом, її розмір — шість на два з половиною метра. Переважають вогняні і криваві барви. В центрі ікони — ті, з кого почався скорботний список: Вербицький, Нігоян, Жизневський. Також загиблі прикарпатці: Роман Гурик, Сергій Дідич, Ігор Ткачук, Ігор Дмитрів. Разом 78 портретів героїв, саме така кількість загиблих була на момент написання твору.

 

А вже під час експозиції повідомив про новий проект — «Діорама Майдану». Історію Революції Гідності від першого до останнього дня вмістив на полотні завдовжки 25 метрів. Проте події, які так стрімко, неочікувано і трагічно відбувалися в рідній країні, спонукали працювати далі. Облаштування Музею Небесної Сотні в Івано-Франківську стало справою честі та титанічної роботи самого художника, волонтерів, колег, родичів, які своєю участю, подарованими експонатами чи якимись іншими справами сприяли його відкриттю. Раніше створені полотна стали тільки частиною великого задуму і зустрічають відвідувачів музею відразу на вході (на знімку). А далі йдуть тематичні експозиції, присвячені самообороні, мистецькому, молитовному «майданам», медичній сотні та своєрідний реквієм. У двох залах — тільки автентичні речі зі столичного Майдану. Емоції переповнюють від особистих речей майданівців — молитовник, студентський наплічник, вщент збиті кросівки. Усе це документальна жива історія, підсилена кінохронікою тих 94 днів.

 


У приміщенні панує якась унікальна атмосфера і немає нічого зайвого. За словами учасників тих трагічних подій, вони наче повернулись у минуле, яке з огляду на війну на Донбасі, ще аж ніяк не можна назвати історією. Радше продовженням самовідданої боротьби українців за свою країну.


За словами ініціатора експозиції Романа Бончука, втілений проект відходить від традиційних музейних стандартів. Він буде постійно оновлюватись і постійно змінюватись, чимось доповнюватись. А для дітей та молоді стане безцінною школою українського патріотизму, адже музей працює щодня, і його відвідують цілими учнівськими класами.


Услід за відкриттям експозиції, світ побачила «Книга пам’яті Небесної Сотні». Видання вмістило в себе життєві історії 107 Героїв Небесної Сотні і покликане розповісти читачам про тих людей, які своєю смертю за незалежність і добробут України підняли з колін кількамільйонну націю. У книзі також опубліковано детальний фоторепортаж подій Революції Гідності. Її упорядник, педагог Олександра Мечева, зазначила на презентації, що Небесна Сотня — це «люди різного віку, від 17 до 82 років, але в них була спільна мета — вільна Україна. Тому ця книга є важливою для розуміння українцями самих себе». Видання буде розповсюджуватись безплатно. Книга пам’яті видана, а перший в Україні Музей Небесної Сотні відкрито за сприяння народного депутата України Олександра Шевченка.

Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.