До Польщі прибула чергова партія репатріантів-біженців зі сходу України — загалом 188 осіб. Більшість із них мешкали в Маріуполі, але є кількадесят вихідців із тимчасово окупованих територій. 

 

У понеділок ввечері на військовому аеродромі у Крулєво Мальборське приземлилися чотири військово-транспортні літаки, що вилетіли із Запоріжжя. Ними прибули 149 українських громадян польського походження. Ще 39 «евакуювалися» самостійно — потягом та автомобілями.


Вітаючи новоприбулих, прем’єр-міністр Беата Шидло пообіцяла, що вже в перші 100 днів діяльності її уряд запропонує парламенту закон про репатріацію.


А поки що все відбуватиметься за відпрацьованою на початку цього року процедурою, коли до Польщі прибула перша група поляків з Донбасу. Спеціально для них поблизу Мальборка знову було відкрито додатковий прикордонний пункт пропуску. Після його проходження сім’ї перевезено до центрів «Карітас-Польща» у населених пунктах Рибаки і Ланськ, що у Вармінсько-Мазурському воєводстві. Тут вони пройдуть шестимісячну програму адаптації, вивчатимуть польську мову. Діти отримають можливість навчання у школах. Міністерство внутрішніх справ і адміністрації знову збиратиме з усієї Польщі пропозиції допомоги для земляків у спеціальному «банку оферт». Також усім оформлять карти постійного перебування — документ, що дає права проживання і працевлаштування.


Нагадаємо: перша група українських громадян польського походження (193 особи) зі сходу України була евакуйована в січні цього року. За даними Міністерства внутрішніх справ РП, усі вони успішно адаптувалися: отримали помешкання і роботу в різних регіонах та містах Польщі.

Варшава.