Вбивства, зникнення, катування: права людини під час війни на сході України — про це йшлося на слуханнях у Бундестазі у форматі круглого столу. Основною метою стала розробка форматів для подальших моніторингових місій у Східну Україну та поширення результатів їх роботи в європейському суспільстві.
Кореспондент «Голосу України» у Німеччині попросила висловити бачення ситуації голову комісії Бундестагу з прав людини і гуманітарної допомоги Міхаеля Бранда.
— Як західна спільнота та Німеччина, зокрема, може допомогти в розв’язанні гуманітарних проблем, спричинених війною і Росією на сході України, про яку йшлося на слуханнях круглого столу? — запитав «Голос України» голову комісії Бундестагу з прав людини і гуманітарної допомоги Міхаеля Бранда (на знімку).

— Ситуація з гуманітарними проблемами надзвичайно складна. Стратегічне бачення Заходу щодо неї таке: нам потрібна Росія, але Росія європейська, а не авторитарна. Нам потрібна так само і європейська Україна — правова держава, яка захищатиме права меншин, із сильними регіонами, обмеженою владою олігархів, а також сильними демократичними інституціями.
Роль Німеччини у досягненні цієї мети — особлива. Я лишень нагадаю про посередництво ФРН у процесі підписання Мінських угод, керівну роль усередині Європейського Союзу в співпраці з Францією, двосторонні переговори з Росією стосовно всіх проблем, пов’язаних із Україною.
Німеччина постійно робить спроби переконати президента Путіна дотримуватися Мінських угод, і не лише з допомогою аргументів, а й через санкції. Я вважаю, що в таких умовах моніторинг прав людини має особливе значення. Важливо, щоб відбувалися зустрічі усіх сторін, як, приміром, нинішній круглий стіл за участі німецьких, українських і російських представників. Тому Бундестаг надав відповідні фінансові засоби й зробив можливим цей захід.
— Що, на вашу думку, потрібно робити, щоб і запобігти, і усунути порушення прав людини на сході України?
— Найважливіше — привернути увагу європейської спільноти до того, що нині відбувається у кризових регіонах. Отже, слід уважно вивчати ситуацію і не відволікатися на вогнища конфліктів у інших регіонах.
Водночас такий моніторинг в інших частинах конфлікту — на неконтрольованій Україною території — неможливий. Тому ми підтримуємо місію спостерігачів, аби її представники мали змогу й надалі працювати. Й важливо не піддаватися впливу тих груп лобістів, котрі вже вимагають скасування санкцій проти Росії. Тож найважливіше — звернути увагу, прислухатися, мати правдиву інформацію з місця подій.
— Чимало західних і німецьких політиків вважають, що припинити війну і гуманітарну катастрофу можна, лише сівши за стіл переговорів з Путіним. Це і є можливе вирішення проблеми?
— Ми не хочемо мати справу з авторитарною Росією, нам потрібна інша Росія. Проте і в Україні, і на її сході нам потрібна правова демократична країна — Україна. Я гадаю, що Бундестаг, канцлер ФРН, міністр закордонних справ зроблять усе можливе, щоб події розвивалися у правильному напрямку. Але не можна забувати, що помилкова недбалість, фальшива обережність стосовно авторитарної Росії не допоможуть, а навпаки загострять конфлікт.

Розмовляла Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.

Фото автора.