«Горіх волоський: перспективи розвитку в Україні» — така назва міжнародної конференції, яка відбулася в Мукачевому і на яку з’їхалися вчені й спеціалісти в цій галузі з України, Молдови, Польщі, Угорщини, Чехії, Італії, Іспанії.
Про особливості вирощування цієї культури розповів Олександр Матвієць, який представляє Інститут горіхоплідних культур та ТОВ «НВП «Іригаційні системи». Зокрема, він зауважив, що Українська горіхова асоціація працює з 2008-го. За цей час у країні створено чимало розсадників. Хоча горіх є стратегічною культурою, яка має експортний потенціал, на Закарпатті лише тепер почали висаджувати його в промислових масштабах.
«Досі в області не було жодного промислового підприємства з вирощування горіха, — каже О. Матвієць. — Традиційно наш край орієнтували на інші культури, зокрема, стратегічною промисловою є яблуко. Сподіваюся, що за кілька років горіх також стане промисловим брендом Закарпаття. Та для того, щоб експортувати культуру, є певні вимоги Євросоюзу. Промислове виробництво горіха допоможе формувати оптові партії високоякісної продукції та водночас зменшувати корупційні дії, які нині спостерігаємо на кордоні. У світі це популярна культура, оскільки використовується не лише в харчовій промисловості, а й для озеленення».
Горіхові дерева зменшують ерозійну небезпеку ґрунтів. До речі, це актуально для Закарпаття. Зокрема, мукачівський міський голова Золтан Лендєл у своєму виступі наголосив, що саме з цією метою в місті щороку висаджують майже дві тисячі саджанців.
Учасники відвідали експериментальний горіховий сад СТОВ «Клячанівське» в Мукачівському районі та плодорозсадник «Надія-сад» в Ужгородському.
Голова Української горіхової асоціації Володимир Пахно додав: «Коли асоціація засновувалася, експортом горіхів займалися сирійці, турки, але не українці. Щороку у нас з’являються горіхові сади на площі півтори-дві тисячі гектарів. За останній період Україна з п’ятого місця у світі з валового збору горіхів перейшла на третє, сьогодні тільки Китай та США попереду. А що стосується експорту горіхів до Європи, то ми на першому місці. У нас дуже смачні горіхи, добрі умови. Тільки сім відсотків земної суші придатні для вирощування волоського горіха. І вся територія України потрапляє сюди. Перспектив дуже багато. Є мотивація, ми хочемо посісти друге місце у світі щодо валового збору горіхів і перегнати США».
Горіхівники кажуть, що нема жодних проблем з реалізацією товару. Є внутрішні резерви. «Ми мало використовуємо горіх. А це олії, рослинний білок, все корисне для здоров’я, чотири-п’ять горіхів треба з’їдати щодня, — додає Володимир Пахно. — Зараз ми не просто збираємо горіхи. Робимо чай з молодого листя, медові витяжки, паливні брикети. У виробах з горіхової деревини мед не кристалізується, молоко не скисає».
Закарпаття — унікальний регіон, запевняють в асоціації. Тут уже з’явилися перші промислові насадження горіхів, багато закарпатців зацікавилися їх вирощуванням. Тож будемо сподіватися на добру перспективу.

Закарпатська область.

Фото Ганни СЕМЕНЮК.