Рік тому Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія «Карпати» вперше вийшла в ефір. До того часу Прикарпаття єдине в Україні не мало телевізійної складової в системі Держтелерадіо. У серпні цього року конкурс на посаду генерального директора ОДТРК виграла Галина Держипільська (на знімку). П’ять місяців керівництва збіглися з динамічною реорганізацією телерадіокомпанії, необхідністю розвитку творчого потенціалу і входження у загальнонаціональну мережу суспільного мовлення.

«Заходити на цю територію складно, — зауважила Галина Держипільська, — ми не тільки наймолодші порівняно з нашими колегами із сусідніх областей, а й із дуже малими технічними можливостями. Проте наш плюс в тому, що ми молоді, ще не встигли обрости стереотипами та штампами, нам не потрібно перенавчатися та ламати усталені формати».
Основу нового телебачення сформували п’ять досвідчених фахівців, стільки само молодих творчих працівників та дев’ять осіб, які займаються технічною підтримкою. За рік роботи вже мають чим похвалитися: вісім щоденних випусків новин, щотижневі прямі ефіри, понад десяток соціальних, мистецьких, молодіжних і дитячих телепроектів. Ідею переформатування телекомпаній активно лобіює керівництво НТКУ. Єдине, що вимагають від «Карпат», це відійти від однобічного висвітлення влади і робити акцент на потреби громади.
Одним із перших проектів Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), регіональним підрозділом якого буде Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія «Карпати», має стати мультимедійний ньюзрум, де готуватимуть новини для телебачення, радіо і веб-платформ. Проект має об’єднати усі новини, які вироблятиме НСТУ, а також передбачає обмін сюжетами між регіонами та прямі увімкнення з областей.
«Якщо рік тому можна було тільки мріяти і будувати плани, то сьогодні маємо чітке бачення майбутнього, — розповідає Галина Держипільська. — Нашому телебаченню головне увірватися у суспільний простір і гідно представити свій продукт. А він у нас є».

Івано-Франківська область.

Фото з особистого архіву Галини Держипільської.