За кілька днів до Нового року у столиці набирає обертів черговий будівельний скандал. Цього разу у «двобої» зійшлися мешканці Голосіївського району та... Служба безпеки України. Саме на території її земель — колишньої військової частини — розпочалися підготовчі роботи зі зведення цілого комплексу багатоповерхівок. Такому «перетворенню» тішаться далеко не всі кияни. Непокояться: майбутнє будівництво може негативно позначитися не тільки на комфортності проживання у районі, а й знищити Національний природний парк «Голосіївський». Адже новий будмайданчик розташований за кількасот метрів від заповідної зеленої зони столиці. Висловити свій протест люди вирішили напряму замовникові будівництва. Вчора під будівлею СБУ відбувся не чисельний, але дуже гучний мітинг.

 

 

Предмет суперечки — понад 4,6 гектара землі за адресою вулиця Полковника Потєхіна, 9, що у Голосіївському районі столиці. Раніше, ще до незалежності України, тут була військова частина. У березні 2004 року Київська міська рада вирішила передати СБУ право постійного користування цією ділянкою. А уже у листопаді 2012-го було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою для зведення житлових будинків. Минуло три роки, і нині у СБУ говорять про зведення на цьому місці багатоповерхового житлового комплексу з передбаченими 327 квартирами для учасників АТО та родин загиблих героїв.


Противники будівництва згадки про бійців АТО та їх родини називають блюзнірством. «Соціальне житло для учасників АТО — це брехня і ширма. Ця оборудка готувалася уже давно. У грудні 2013 року Азаров підписав розпорядження про будівництво житла на вул. Полковника Потєхіна, 9 для військовослужбовців та членів їх сімей. Тоді ще АТО не було і саме вирував Майдан», — каже Юрій Головатий, мешканець Голосіївського району, учасник акції. Активісти переконані: єдиний інстинкт, яким керуються ініціатори цього будівництва, — бажання фінансової наживи. І жертвою цього «апетиту», мовляв, може стати не тільки так звана соціальна справедливість, а й Національний парк «Голосіївський». «За проектом будівництва передбачено зведення понад 3300 квартир. Рахуйте самі: це означає, що на узліссі Національного природного парку поселяться майже 15 тисяч осіб», — каже Ю. Головатий. Це, переконаний активіст, стане справжнім ударом по флорі та фауні парку. А окрім цього, призведе до перенавантажень інженерних мереж району.


Щоправда, у самому СБУ усі закиди щодо «шкідливості» запланованого будівництва відкидають. «Заплановане будівництво здійснюватиметься винятково на території та в межах колишньої військової частини. Про забудову жодного сантиметра Голосіївського парку не йшлося і не йтиметься. Так само, як і про вирубку паркових дерев. Справді, на території колишньої військової частини, яка понад 20 років не використовувалася, виросли «самосії», які буде знищено. Але там завжди була військова частина, і на ній не було жодних спеціально висаджених дерев. Ще раз повторюю: Голосіївський парк ми не зачіпаємо, — заявила речниця СБУ Олена Гітлянська. — Розумію, що людям не подобається, що біля них розпочинається масштабне будівництво. Але усі дозвільні документи у нас і у фірми-забудовника є».


Тим часом новий житловий комплекс, який буде зведено на землі відомства, активно рекламують і пропонують кожному охочому інвестувати у це будівництво. У СБУ переконують: нічого протизаконного у цьому немає.

Адже після зведення об’єкта забудовник має безплатно передати СБУ щонайменше 327 квартир. Решту він, мовляв, має повне право продавати.


Учасники акції відступати не збираються. Обіцяють: якщо доведеться, фізично протистоятимуть запланованому будівництву. Далі буде?

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Цього року у столиці було зупинено майже 50 незаконних будівництв. Про це в ефірі однієї з радіостанцій заявив директор департаменту міського благоустрою Дмитро Білоцерковець. За його словами, дуже часто нові будівництва виростають протягом тижня. «На сьогодні у нас працює сайт «Центр моніторингу забудови міста Києва». На ньому проаналізовано майже 70% будівництв Києва. Там відразу видно: червоним виділено незаконні будівництва, а зеленим — законні, там також можна переглянути, які документи є, а яких не вистачає у незаконних будівництв», — сказав Білоцерковець. Інформації про будівництва по вулиці Полковника Потєхіна на цьому сайті взагалі немає.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.