У столичному Водно-інформаційному центрі (Музеї води) днями відкрито нову експозицію.

— Створити її у вигляді відеоінсталяції планували давно, — каже директор музею Олександр Попов. — Міні-відеофільм «Походження води на Землі» став початком екскурсії по музею.

Екскурсовод Олександр Береговий знайомить відвідувачів із дивними експонатами. Серед них — і облюбований нареченими велетень-унітаз (мовляв, він приносить щастя молодятам), і технічні «водні» відкриття різних часів, і мешканці акваріума красені коропи, які «виконують бажання».

Але найбільше вражає мандрівка повнорозмірним муляжем тунелю підземної каналізації. Подібності до реального йому додають не лише гучні звуки стічних вод і сміття під ногами, а й велетенські пугала пацюків...

Головною метою новоствореної експозиції, й загалом діяльності Музею води, є донесення до широкого загалу інформації про надзвичайну важливість цієї речовини для усього живого на нашій планеті.

— Вода на Землі має космічне походження. Саме космічний лід став будівельним матеріалом для нашої планети. Та, незважаючи на це, варто знати, що прісна, придатна для вживання, вода становить лише три відсотки від усіх її запасів. Тому їх треба берегти! — зазначає науковий консультант проекту, академік НАНУ В’ячеслав Шестопалов.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.