Переведення всіх державних закупівель в електронний формат вже цього року дасть змогу заощадити майже 5 мільярдів бюджетних коштів, а далі економічний ефект буде в декілька разів більшим. Таке переконання у програмі «10 хвилин» висловив прем’єр Арсеній Яценюк.

 

«Найбільшою «годувальницею» корупціонерів довгі роки була сфера державних закупівель. За нашими підрахунками, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили майже 20 відсотків від всього об’єму державних закупівель, а це приблизно 50 мільярдів гривень щороку. Тобто майже стільки, скільки в бюджеті передбачено на Збройні Сили України», — зазначив прем’єр та наголосив, що створена урядом електронна система державних закупівель ProZorro дасть можливість зберегти в бюджеті десятки мільярдів гривень. «Ми переводимо всі державні тендери в он-лайн формат. Усі процедури, кожен крок, кожне рішення стають публічними. Тепер нічого не вдасться приховати. Новий принцип дозволить виявляти порушників, бо комп’ютер, як відомо, хабарів не бере», — заявив А. Яценюк.


Водночас електронний формат значно спрощує доступ бізнесу до торгів, адже тепер кожна, навіть невеличка компанія чи підприємець, можуть зареєструватися на торговельному майданчику, знайти аукціон та подати заявку на участь. А враховуючи, що торги анонімні й тільки після їхнього завершення відкривається назва компанії-переможця, то провести «свого» постачальника стає практично неможливо. «Все відбувається на прозорих електронних торгах. При цьому будь-хто може зайти на сайт і дізнатися, що закуповувало те чи інше державне підприємство і за якою ціною. Наприклад, на яких умовах та за скільки Міністерство оборони закупило одяг для військових, яка компанія виграла тендер місцевої адміністрації на ремонт дитячого садочка і скільки їй за це заплатять», — переконував прем’єр.


Серед успішних прикладів застосування ProZorro прем’єр назвав тендери Міністерства інфраструктури на понад 1,3 мільярда гривень, які дозволили зекономити понад 75 мільйонів гривень та майже 200 мільйонів економії під час закупівель Міноборони. Не меншою буде й економія в інших сферах, адже, наприклад, одна київська лікарня на закупівлі продовольства заощадила третину коштів, а школа на Кіровоградщині — майже половину. В масштабах країни це просто колосальні кошти, які щороку йшли до кишень корупціонерів.


Прем’єр наголосив, що повний перехід впродовж 2016 року до нової системи став можливим внаслідок підтримки парламентом урядового законопроекту «Про публічні закупівлі». «Вже з 1 квітня цього року на ProZorro в обов’язковому порядку перейдуть усі великі замовники — міністерства, відомства, найбільші державні компанії, а з серпня почнуть переходити всі інші», — повідомив А. Яценюк та закликав представників бізнесу долучатися до системи електронних державних закупівель, а волонтерів та журналістів — шукати і повідомляти про можливі порушення.

 

ДОВІДКОВО

 

Систему державних закупівель ProZorro в пілотному режимі було запущено ще в лютому 2015 року. І хоч поки що за її допомогою проводилося тільки 2 відсотки державних тендерів, економія бюджетних коштів вже перевищила 500 мільйонів гривень.