Народні депутати Іван Кириленко та Вадим Івченко («Батьківщина») зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування частини податку на доходи фізичних осіб до бюджетів сіл, селищ та міст районного значення» (№3754).

 

«Необхідність цього законопроекту обумовлена як поспішністю прийняття змін до Бюджетного кодексу, так і відсутністю апробації норм та широкого обговорення його положень із представниками громад. Вважаю, що чинні положення Бюджетного кодексу мають низку недоліків, які ускладнюють можливість фінансового забезпечення об’єктів соціально-культурної сфери, освіти, медичних закладів і утримання органів місцевого самоврядування із бюджетів місцевого самоврядування», — зазначив один із авторів законопроекту Вадим Івченко та наголосив на необхідності розширення джерел формування доходів бюджетів сіл і селищ за рахунок перерозподілу на їхню користь податку на доходи фізичних осіб.


На думку авторів законопроекту, нині бюджети місцевого самоврядування рівня села і селища майже повністю позбавлено фінансового ресурсу, а коштів немає навіть на утримання апаратів сільських і селищних рад. Тож у цій ситуації парламентарії вважають справедливим та необхідним кроком зарахування 25 відсотків податку на доходи фізичних осіб до сільських і селищних бюджетів, що забезпечить справедливий розподіл найвагомішого ресурсу місцевих бюджетів.


Крім того, автори законопроекту пропонують тимчасово, до об’єднання міст районного значення в територіальні громади, не передавати на фінансове забезпечення з бюджетів міст районного значення ПТУ і технікуми, соціальний захист та медико-санітарну освіту.


«Ухвалення зазначеного законопроекту дозволить підвищити фінансову самодостатність бюджетів сіл, селищ та міст районного значення», — переконаний Вадим Івченко.

 

ДОВІДКОВО

 

За чинним законодавством 25 відсотків ПДФО спрямовується до держбюджету, 15 відсотків — до обласних бюджетів та 60 відсотків — до бюджетів районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад. Натомість раніше 25 відсотків податку на доходи фізичних осіб залишалися на рівні сільських (селищних) рад і саме на ці кошти утримувалися клуби чи дитсадки.

 

ДО РЕЧІ

 

Де взяти кошти для фінансування профтехосвіти?


Депутати Івано-Франківської облради звернулися до керівництва держави з проханням компенсувати втрати дохідної частини бюджету. У відповідному зверненні йдеться про суму в понад 116 мільйонів, що, зокрема, обумовлено змінами в порядку зарахування екологічного податку, що відтепер зараховуватиметься до спецфонду.


Також депутати закликали визначити додатковий фінансовий ресурс на функціонування місцевої професійно-технічної освіти. На ці потреби області, а точніше дев’яти училищам, бракує майже 55 мільйонів гривень.


Галина БРУХАЛЬ.


Івано-Франківська область.