Міський голова Рівного Володимир Хомко (на знімку) так прокоментував затверджений на сесії міськради 14 січня бюджет міста на нинішній рік:

 


— Цей бюджет буде гірший, ніж торішній, попри всі попередні заяви уряду. Але набагато кращий за той, що був у 2014-му. Якщо казначейство справно працюватиме, то проблем у міста Рівного не буде.


Негативним, на мою думку, є те, що уряд перекинув фінансування ПТУ на місцеві бюджети: ці навчальні заклади належать Міносвіти, керівників воно теж призначає, а фінансувати училища маємо з міського бюджету. Це може обійтися нам у 54 мільйони гривень.


Держава й надалі декларує пільгові перевезення пасажирів громадським транспортом, при цьому не заклавши у Держбюджет на ці цілі жодної копійки. Тому міста, де функціонує громадський транспорт, змушені будуть покривати зобов`язання держави за власні кошти. Для Рівного це втрата ще 30 мільйонів гривень, які могли б бути використані на вирішення інших нагальних проблем, яких є чимало.


Ще одна неприємна річ в цьому бюджеті — це те, що, за інформацією з Мінфіну, бюджет держави має бути переглянутий в кінці першого кварталу. За чутками, від акцизного збору міст буде відібрано частину коштів для покриття проблем по дорогах у тих населених пунктах, де немає заправок або не продається бензин. Можливо, мало хто звернув увагу на таку статтю, як «реверсна дотація». Реверсна дотація — це вилучення коштів з міського бюджету на користь держави, і по місту Рівне вона становитиме у цьому році 23 мільйона гривень, — підсумував Володимир Хомко.


Записала Олександра ЮРКОВА.


Рівне.