У неділю у селищі Ірдинь Черкаського району вперше в Україні обрали старосту, керівника первинної ланки об’єднаної територіальної громади.


 

На посаду старости претендували два кандидати: колишній голова селищної ради Олександр Максимов та місцевий житель, колишній працівник міліції Юрій Перевалов. Переміг Максимов, за якого проголосувала більшість з 682 виборців. 


— Голосування відбулося спокійно й організовано, — зазначає голова дільничної комісії Ольга Рукас. — Попри складні погодні умови, набагато більше односельців виявило свою активність, ніж це було на нещодавніх місцевих виборах. Доля нашого населеного пункту хвилює тут кожного.


Відтепер Ірдинь, колишнє робітниче селище міського типу, входитиме на правах рівноправного партнера, до Білозірської об’єднаної територіальної громади. 


— Білозір’я, — ділиться жителька Ірдиня Валентина Панова, — велике й багате причеркаське село. Там мешкає понад вісім тисяч населення. У нашому селищі також проживало майже п’ять тисяч осіб — коли на повну потужність працювало місцеве торфопідприємство. Потім виробництво почало лихоманити, завод то запускали, то зупиняли... Жителів залишилося менше тисячі, закрилася лікарня.


Тому, кажуть сусіди Панової, вони найбільше непокояться, щоб услід за колишніми потужностями торфозаводу не зникли школа, дитсадок і медична амбулаторія. Бо тоді доведеться возити дітей, добиратися до лікаря у Білозір’я, а це понад 25 кілометрів.


Це справді може бути великою проблемою, адже автобусного сполучення між Ірдинем і Білозір’ям немає. Розділяють два населені пункти лісові масиви Черкаського соснового бору.


— Я так і не зрозуміла, — дивується Валентина Панова, — чому нас приєднали аж до Білозір’я, а не до сусідів — дубіївчан. До Дубіївки ходить автобус і відстань усього 12—15 кілометрів.


Утім, більшість ірдинців все-таки сподіваються, що заможне Білозір’я допомагатиме селищу і його жителі не опиняться у ролі бідних родичів. А коли щось піде не так, розмірковують, то вони не терпітимуть, а «повернуть голоблі назад».


Черкаська область.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «В Україні відбулися перші вибори старости в об’єднаній територіальній громаді. Мешканці селища Ірдинь Білозірської об’єднаної територіальної громади обрали свого старосту, який представлятиме їхні інтереси у виконавчому органі громади. За тиждень відбудуться вибори ще 30 старост в об’єднаних громадах по всій Україні. У результаті громади отримають повноцінні органи управління», — написав глава парламенту на своїй сторінці у Фейсбуці.


«Це, на мою думку, знакова подія. Сьогодні усі придивляються до перших об’єднаних громад, і їхні успіхи, відчуття мешканців цих громад стануть кращим підтвердженням того, що децентралізація — це правильний шлях для нашої держави», — додав він.