Президент України Петро Порошенко зустрівся з родинами військових, які загинули в останні дні оборони нового термінала Донецького міжнародного аеропорту та донедавна вважались зниклими безвісти, і вручив рідним і близьким героїв державні нагороди України. Глава держави запевнив родини полеглих воїнів, що він та держава і надалі робитимуть усе, щоб понесені Українським народом жертви не були марними.

 


Героїчна оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні. Тіла п’ятьох загиблих воїнів були ідентифіковані лише наприкінці минулого року. Лейтенант медичної служби Олександр Кондратюк під постійними обстрілами до останнього надавав медичну допомогу пораненим воїнам, рятуючи їм життя. Його посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.


Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено сержанта Олексія Марченка та молодшого сержанта Владислава Алексейчука, котрі, відволікаючи на себе увагу противника, сприяли успішній евакуації поранених бійців з нового терміналу та, опинившись в оточенні, вступили в бій з переважаючими силами противника, виявивши взірець самопожертви та відваги.


Цієї нагороди також було удостоєно рядових Віталія Гасюка та Володимира Бузенка, які мужньо до останнього тримали оборону, хоробро відбиваючи атаки російських найманців, забезпечивши евакуацію поранених товаришів.


Під час зустрічі із родинами загиблих героїв глава держави наголосив, що у народній пам’яті захисники аеропорту були і навічно залишаться славнозвісними «кіборгами» — безстрашними і непереможними українськими воїнами, які продемонстрували усім волелюбний, жертовний та нескорений український дух і стали символом для всієї країни, прикладом для наслідування. «Кожен день, кожна хвилина, кожен подвиг мають назавжди залишитися не лише в серцях рідних і близьких, а і в серці кожного українця», — наголосив Петро Порошенко.


«Це були наші українські герої. 90-й батальйон 81-ї бригади, який народжувався на моїх очах і майже повністю був сформований з добровольців, і підрозділи 80-ї бригади вгризлися в землю і під шквальним вогнем утримували те, що залишилося від нового і старого терміналів. Ризикуючи життям, рятуючи життя інших, надаючи медичну допомогу», — додав глава держави.


Від імені Українського народу, від себе особисто, як Президент країни і Верховний Головнокомандувач, Петро Порошенко подякував кожному з присутніх за те, що вони виховали таких синів.


Глава держави також повідомив, що готується друга частина документального фільму про оборону ДАПу «Аеропорт». «Маємо зробити все, щоб не лише в наших серцях, а й у фільмах, книгах з нами був кожен з героїв. Доки ми живі, ми будемо їх пам’ятати», — сказав глава держави.


За повідомленням прес-служби  глави держави.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).