У Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я завершується робота над підготовкою законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги. Його розробку було ініційовано головою комітету Ольгою Богомолець за результатами круглого столу «Психіатрична допомога в Україні. Виклики сьогодення та шляхи реформування».

 

На думку розробників законопроекту — народних депутатів, провідних науковців та практиків у сфері захисту психічного здоров’я та психіатричної допомоги, правозахисників та представників пацієнтських організацій — прогалини у національному законодавстві не дають змоги забезпечити належний рівень соціального і правового захисту громадян України, які мають розлади психіки та поведінки. Що призводить до непоодиноких програшів нашої країни в Європейському суді з прав людини за відповідними позовами до України.


Власне, проект покликаний привести вітчизняне законодавство з питань надання психіатричної допомоги населенню до європейських стандартів у цій сфері. Зокрема, з метою дестигматизації сприйняття суспільством психіатричної допомоги законопроектом пропонується розширити коло закладів, які здійснюватимуть діяльність з охорони психічного здоров’я та надаватимуть психіатричну допомогу населенню. Також цим актом планується врегулювати низку проблемних питань, пов’язаних із проведенням психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди чи без згоди її законного представника, попередженням можливих зловживань під час госпіталізації до психіатричного закладу особи, визнання її недієздатною тощо.


Як повідомили інформаційному управлінню апарату Верховної Ради в секретаріаті комітету, найближчим часом роботу над цим законопроектом буде завершено і його внесуть на розгляд сесійної зали.