У кримському селі Тургенєве, що в Білогірському районі, побудували першу станцію з вироблення електроенергії зі сміттєвого газу, що особливо актуально в умовах теперішнього енергодефициту.


З материкової частини України постачання електроенергії на півострів припинено, а Росія не здатна в достатній мірі забезпечити потреби кримчан у такій необхідній електриці.


За останніми даними, генерація в Криму становить трохи більше 800 МВт, з яких електроенергії власного вироблення приблизно 470 Мвт, а перетікання по «енергомосту» із Краснодара — 410 МВт.


На півострові знову постала і гостра нестача у дизель-генераторних установках. За словами директора «Крименерго» Віктора Плакиди, потреба становить приблизно 599 автономних джерел енергоживлення. Вони необхідні для шкіл і дитячих садків, лікарень, водоканалу, забезпечення роботи котелень.


Що стосується сміттєвого газу, то виробництво електроенергії на першій у Криму біоелектростанції, побудованої на полігоні твердих побутових відходів, становить не більше 60 кВт/год, а в перспективі планується вироблення не менш 0,5 Мвт у годину. Ця потужність, звичайно, не дасть змоги закрити потреби навіть невеликого населеного пункту чи якогось серйозного промислового об’єкта.


Із самого початку функціонування даного полігона передбачалося розв’язати комплекс проблем, кожна з яких сама по собі є важливою. Мається на увазі забезпечення складування відходів, рекультивація відпрацьованих кар’єрів, використання захоронених відходів як накопиченого енергетичного потенціалу для вироблення альтернативного виду електроенергії.


Цей проект не ситуативний. Від задуму до реалізації минуло майже півтора року. У подальших планах — запуск високотемпературної установки утилізації біогазу, що дозволить повністю ліквідувати вихід газів в атмосферу.


Ще одна актуальна для Криму проблема з водопостачанням поки що вирішується тільки за допомогою видобутку води з підземних горизонтів. На півострів поставки дніпровської води припинилися у квітні 2014 року, і багато сільгоспвиробників були змушені перепрофілювати свої господарства.


Тільки в минулому році у водоймища на сході Криму для водопостачання Керчі, Феодосії, Судака й інших населених пунктів із Тайганського й Білогірського водоймищ по річці Біюк-Карасу й з-під землі було подано 53 мільйони кубометрів питної води.


Водночас пропозиції кримських фахівців у облаштуванні станцій з опріснення морської води були відкинуті керівництвом Криму. Вони порахували ці проекти економічно невигідними.


Виявилося, що значно простіше викачувати воду з-під землі, зовсім не замислюючись над тим, що цей процес не нескінченний. Геологічна структура півострова така, що природні підземні резервуари прісної води моментально заповнюються морською водою, що може призвести вже через кілька десятків років до необоротних наслідків. Але це «керівництво» Криму, схоже, не цікавить.

Крим.