До референдуму стосовно підтримки Угоди про асоціацію України з ЄС, який має відбутися в Нідерландах 6 квітня, ще досить довго, та провокатори, що раніше продукували ролики про «розіп’ятих хлопчиків», уже намагаються вплинути на громадську думку в цій країні. 18 січня на YouTube було викладено відеоролик, де якісь особи, що намагаються видати себе за бійців полку «Азов», висловлюють погрози на адресу Нідерландів та спалюють прапор цієї країни.

 

Про те, що це провокація, яка не має жодного стосунку до полку «Азов» та України, йшлося під час учорашньої зустрічі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, народного депутата і першого командира полку «Азов» Андрія Білецького та керівника департаменту кіберполіції Національної поліції Сергія Демедюка з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерланди в Україні Кейсом Кломпенхаувером.


Під час наступного спілкування з журналістами А. Білецький повідомив, що в ході зустрічі було чітко заявлено про непричетність бійців полку Національної гвардії «Азов» до цього запису та повідомлено, що поширення цього відео розпочалося зі створених за п’ять хвилин до цього російських акаунтів. Назвавши цей ролик неякісною виставою та фейком, парламентарій також звернув увагу, що озброєння і обмундирування так званих бійців «Азову» абсолютно не відповідають встановленим зразкам і є бутафорською імітацією. «Безумовно, бійцям образливо, що їх використовують у такому світлі для російської пропаганди в Європі», — сказав він.


Керівник Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко, у свою чергу, зазначив, що в таких випадках дуже важливою є швидка реакція, щоб, поки цей ролик не набув великої популярності в мережі, він не був сприйнятий за чисту монету. «Адже спалюючи прапор Нідерландів, провокатори якраз і намагаються збурити ситуацію в країні, де має відбутися референдум», — сказав він та додав, що голландські дипломати добре усвідомлюють, хто є справжнім автором цієї провокації.


За словами А. Шевченка, працівники Департаменту кіберполіції зараз вивчають усі деталі розміщення цього ролика у мережі, щоб з’ясувати повну картину того, хто, коли та на яких акаунтах розмістив цей абсолютно ганебний відеоролик в мережі. Хоча вже перші результати перевірки доводять, що розповсюдження ролика почалося з території Російської Федерації з допомогою облікових записів, створених за дуже короткий час до появи самого відео. «Зараз українські правоохоронці звернулися до кількох міжнародних компаній, зокрема, Google та YouTube по необхідну інформацію», — сказав він.


Заступник командира полку Національної гвардії «Азов» Андрій Дяченко, коментуючи це провокативне відео, повідомив, що особи, які фігурують у ролику, ніяк не можуть бути «азовцями», оскільки у них не тільки відсутні шеврони та одягнуті вони у нехарактерну форму і взуття, але й замість справжньої зброї у їхніх руках страйкбольні автомати. «Кожен, хто хоч мінімально розуміється на зброї, відразу помітить це. У страйбольну репліку АК-74М, яких на озброєнні в полку просто немає, вставлені магазини від АКМ абсолютно іншого калібру. Коментувати далі якість цього фейку сенсу взагалі немає. Хіба, що варто згадати голос «головного речника», який навіть на слух ідентичний голосу попередніх «антиазовських» фейків від російського агітпропу», — йдеться у спростуванні полку «Азов».


Та хоч провокацію із начебто погрозами бійців полку «Азов» на адресу Нідерландів та спаленням прапора цієї країни було оперативно спростовано, варто очікувати, що з наближенням призначеного на 6 квітня референдуму кількість такої продукції російського агітпропу тільки зростатиме.

 

ДО РЕЧІ

 

Голландський законодавець Кейс Ферхувен у своєму мікроблозі в Twіtter повідомив, що депутати від партії D66 звернулися до МЗС Нідерландів з проханням з’ясувати, чи є ознаки фінансового впливу Росії на політику Голландії загалом і на організацію референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС, зокрема. Депутат виклав у Twіtter скановану копію запиту, який складається з восьми пунктів.


Запиту депутатів передувала стаття в The Telegraph, в якій британське видання, посилаючись на власні джерела, повідомило, що директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер отримав від Конгресу завдання розпочати розслідування російського впливу на європейську політику протягом останніх десяти років. До переліку країн, в яких, на думку американців, відчувається потужне проросійське лобі, крім Франції, Угорщини, Австрії та Чехії, увійшли також і Нідерланди. При цьому як приклад видання наводить майбутній референдум, який може спричинити континентальну кризу і поставити під сумнів не тільки асоціацію України з ЄС, а й головні принципи існування Євросоюзу.


На думку видання, аргументи стосовно доцільності проведення такого референдуму дуже подібні до риторики Москви. Нині голландські депутати хочуть з’ясувати, чи відповідають такі твердження дійсності. «Чи є у вашому полі зору будь-які ознаки, що на майбутній референдум стосовно Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може в якийсь спосіб, у тому числі й фінансово, впливати Росія?» — йдеться в запиті. І якщо так, то депутати хочуть почути відповідь уряду.


Як уже повідомляв «Голос України», референдум призначено на 6 квітня.