«Жодна посадова особа в жодному міністерстві, відомстві чи державній компанії не має імунітету і в разі скоєння злочину повинна йти під суд», — про це під час учорашньої антикорупційної наради заявив прем’єр Арсеній Яценюк. Водночас, звертаючись до присутніх на нараді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра юстиції Павла Петренка, керівництва Генпрокуратури, Служби безпеки, Національного антикорупційного бюро, Національної поліції, Державної фіскальної служби, Держслужби фінмоніторингу та Державної аудиторської служби, глава уряду підкреслив, що поки що не завершено жодного кримінального провадження за результатами численних перевірок діяльності ключових державних компаній.

 

«Було складено 65 актів перевірок по ключових і найбільших державних компаніях, які стосуються як попереднього періоду їхньої діяльності, так і 2014-2015 років», — сказав прем’єр та особисто передав керівникам правоохоронних та антикорупційних органів перелік перевірених компаній.


«Обраних не існує. Ким би хто не був — від найвищих посадових осіб виконавчої влади і закінчуючи керівництвом будь-якої державної компанії чи державної агенції», — наголосив А. Яценюк та закликав спільними зусиллями, із залученням Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Державної фіскальної служби та інших правоохоронних органів завершити кримінальні провадження стосовно керівників державних компаній та дати юридичну оцінку кожному факту зловживань.


«Таких фактів — десятки», — сказав прем’єр і нагадав про останній кричущий випадок, коли 30 грудня минулого року була спроба виведення на фіктивну компанію 480 мільйонів гривень так званих кіотських коштів.


При цьому глава уряду підкреслив, що впродовж останнього року було прийняте відповідне законодавство та створено і профінансовано Національне антикорупційне бюро та Національне агентство із запобігання корупції. Також як незалежний підрозділ Генпрокуратури почали діяти Антикорупційне бюро та антикорупційний прокурор.


«Уся державна машина виконавчої влади буде працювати на ті завдання, які ви поставите в частині боротьби з корупцією. Кожен державний чиновник! А той, який не буде, або взагалі не працюватиме, або буде працювати з вашими слідчими. У них будуть питання до таких чиновників», — сказав, звертаючись до присутніх, прем’єр.


Не оминув глава уряду й теми проведення судової реформи. «Думаю, всі ми єдині в тому, що необхідно провести повноцінну судову реформу. Не косметичну, де одні судді пройдуть так звану переатестацію і далі залишаться ухвалювати рішення не іменем України, а іменем долара Сполучених Штатів», — підкреслив він та зауважив, що поки цього не зроблено, є випадки, коли Державній фінансовій інспекції судовими рішеннями забороняють проводити перевірки державних компаній або так само через рішення суду повертають на посади люстрованих чиновників. У зв’язку з цим А. Яценюк запропонував розглянути «пакет матеріалів, який стосується неправосудних рішень окремих суддів», щоб вони були притягнені до кримінальної відповідальності.


Уже вкотре прем’єр закликав органи прокуратури та правоохоронні органи до завершення справи про конфіскацію майже 1,5 мільярда доларів активів представників режиму Януковича, на які зараз накладено арешт. 


«Йдеться про 40 мільярдів гривень, які можна відправити до державного бюджету, збільшити соціальні стандарти, збільшити пенсії та зарплати. І нам необхідно спільно поставити ключове завдання — це доведення до суду і конфіскація 1,5 мільярда доларів, які вже арештовані», — наголосив він та запевнив, що уряд і Держфінмоніторинг повністю відкриті для надання будь-якої додаткової інформації, щоб протягом 2016 року ці кошти надійшли до бюджету.