Кабінет Міністрів і Національний банк України мають усі важелі для запобігання нових валютних потрясінь у 2016 році. Але повільного  сповзання курсу гривні до долара протягом року виключати не можна. Так вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.


«Безумовно, ситуація в економіці непроста, але слід визнати, що вона краща, ніж на початку минулого року. Переконаний, у першу чергу всім потрібно заспокоїтися. Адже паніка ніколи не сприяла вирішенню проблем, а, навпаки, ще більше дестабілізувала ринок», — цитує слова політика його прес-служба.


«Звичайно, певних коливань і повільного сповзання курсу протягом року я не виключаю. І зовнішні, і внутрішні (в тому числі й на Донбасі) ризики залишаються. Але щоб бути готовими до «несподіванок», усі гілки влади повинні дуже добре працювати над прискоренням розвитку економіки вже цього року і над створенням міцної бази для економічного зростання на майбутні роки», — зазначив Сергій Рибалка.


За його словами, у нас всього три основні канали надходження валюти: інвестиції, зовнішні кредити і доходи від експорту. А цього року не варто очікувати величезних іноземних інвестицій. І це реальність. Без кредитів МВФ сьогодні буде важко. Але треба перш за все думати про власний розвиток. Не можна постійно покладатися на зовнішню допомогу. Саме тому ми постійно говоримо про необхідність створення системи стимулів для економічного зростання і про важливість інших реформ: судової, правоохоронної, дерегуляції, захисту інвестицій тощо», — сказав глава фінансового комітету парламенту.


«На жаль, минулий рік уряд і коаліція майже втратили. Податкова реформа не стала тим каталізатором, який би справді «запустив економіку».


Треба прискорити роботу в цьому напрямку. Також потрібно якомога швидше створювати систему підтримки наших експортерів. Ситуація на світових ринках складна — з початку року в результаті чергових обвалів на фондових майданчиках, знову знизилися ціни на метал, руду та інші сировинні товари. Все це відбивається і на наших експортерах. Але наголошую: ми повинні розраховувати саме на їхні доходи, які дозволять забезпечити валютну стабільність в Україні», — сказав Сергій Рибалка.