Серед багатьох подій періоду боротьби за незалежність чи не найбільше запам’яталися події 22 січня 1990 року. Зокрема, мітинг, проведений цього дня на Замковій площі Луцька, під стінами старої фортеці. Відбувся він вечірньої пори вже після того, як тисячі волинян повернулися із «живого ланцюга», прокладеного від Львова до Києва на честь Злуки ЗУНР і УНР. Того дня ранком з Театрального майдану Луцька на київське шосе вирушила колона із сорока автобусів і більше сотні легкових машин. Проїжджаючи через села, ми бачили сотні людей, які виходили зі свої хат, аби щиро привітати нас як провісників нової України. Особливо зворушлива зустріч була в сусідньому Рівному, де волинян зустрічали місцеві «рухівці». Нам визначили ділянку шосе між Рівним і райцентром Гоща.


Стоячи в «живому ланцюзі», що проліг від древнього Львова до сивочолого Києва, довелося пережити щемне відчуття єднання сотень тисяч людей, які вийшли на магістраль, аби продемонструвати своє прагнення до незалежності. Сотні машин і автобусів, що мчали по шосе, сигналами вітали нас, а водії і пасажири привітно махали руками з відчинених вікон. І хоч погода була волога, холодна, похмура, всім день здавався сонячним. Так легко і піднесено було на душі та на серці.


Повернувшись до Луцька, учасники акції проклали ще один «живий ланцюг», цього разу від Київського майдану до Замкової площі. Тобто через півміста. Потім під мурами замку відбувся багатотисячний мітинг і святкове богослужіння. До пізнього вечора в Луцьку лунали патріотичні пісні.


Цьогоріч у День Соборності України в Луцьку відбудеться акція «Живий ланцюг». Організатори — громадська організація «Національний Альянс» та громадський рух «Мистецький форпост» — запрошують усіх небайдужих мешканців у центрі міста, взявшись за руки, прокласти символічний живий ланцюг єднання від пам’ятника Лесі Українці на Театральному майдані до площі Возз’єднання. На дійстві будуть присутні представники міської та обласної влади, працюватимуть пункт обігріву та польова кухня.


Волинська область.