Дорогі співвітчизники!

 


22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві було проголошено ІV Універсал Української Центральної Ради про об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину соборну Україну. Державний акт проголошував:


«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна.


Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.


Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».


Проголошення Акта Злуки відбулося в умовах війни, перед загрозою іноземного вторгнення. Українці по обидва береги Збруча знайшли сили для єдності та згуртованості. Попри те, що за кілька місяців українська державність впала під навалою більшовизму, на світовій арені Акт Злуки зафіксував остаточне становлення української політичної нації.


Сьогодні сотні тисяч наших співгромадян змушені жити на тимчасово окупованих землях, під контролем сусідньої держави та незаконних терористичних угруповань. Перед Україною знову постали виклики, що спонукають громадян об’єднатися заради спільної мети — утвердження цілісної, незалежної, демократичної Української держави.


Це наш священний обов’язок перед усіма поколіннями, які поклали своє життя заради цієї великої мети. Впевнений, що разом нам вдасться вистояти і перемогти!