27 березня цього року в столиці мають відбутися вибори до Київських районних рад. Їх буде відновлено відповідно до рішення Київради, ухваленого у липні минулого року. Представники партії «Об’єднання «Самопоміч» пропонують розширити повноваження майбутніх райрад. Про це вони повідомили під час прес-конференції.


«Голосування за відновлення районних рад у Києві — це дуже важливий крок у напрямку відновлення місцевого самоврядування у столиці. Мета нашого проекту — зробити наступний крок і надати повний перелік їх повноважень, щоб самоврядування було реальним. Щоб принцип субсидіарності був реалізований», — зауважив голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київській міській раді Сергій Гусовський.


Так, за його словами, за райрадами пропонується закріпити, зокрема, питання, які стосуються районних бюджетів, програм соціального розвитку, ефективного управління майном (у т. ч. території та комунальними підприємствами, підпорядкованих радам). А також питання, пов’язані з розвитком паркувального простору, міжрайонних кооперацій та спілкування депутатів райрад з правоохоронними структурам, які мають районний рівень.

 

«Фактично створення райрад дасть змогу значно підвищити ефективність роботи з місцевою системою самоврядування. Адже після обрання 460 депутатів районного рівня можна буде говорити про скорочення кількості обранців міської ради, яких нині налічується 120», — наголосив С. Гусовський. На його переконання, кількість місцевих депутатів можна скоротити до 80. «Цього буде абсолютно достатньо, адже з відновленням райрад буде вирішено одну з найбільших проблем — віддаленість органів самоврядування від територіальних громад», — зауважив він. Адже досі на райони спускалися рішення, виділялися кошти. Тобто про те, щоб громада сама вирішувала, як жити, на що витрачати кошти, взагалі не йшлося.


Проте, за словами депутата, є й інша точка зору: на виборах буде дуже низька явка, майбутні обранці ще не готові брати на себе відповідальність, стверджує він. Але не треба забувати, що відповідно до Конституції, єдиним джерелом влади є народ.


За словами народного депутата Павла Костенка, в України немає іншого шляху розвитку, ніж той, який пройшли більшість європейських країн. А це передача повноважень на міста, села, райони, регіони. «Сильні громади — це і є успішна країна. І ми маємо цю дорогу пройти», — сказав він.