Кабінет Міністрів підготував законопроект «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо забезпечення права на здобуття освіти).


За словами міністра освіти і науки Сергія Квіта, цей документ має дати відповідь на дуже важливе, чутливе і резонансне питання: яким чином створити для школярів, майбутніх абітурієнтів та студентів, які перебувають на тимчасово окупованій територій, можливості для вступу до українських університетів та для переведення в наші університети і школи.


Головна проблема полягає в тому, що за минулий рік практично всі діти, які опинилися на тимчасово окупованій території, можуть надати лише так звані документи про освіту, видані окупаційною владою, які Україна принципово не визнає і не приймає.


«Цей законопроект дозволить Міністерству освіти і науки запровадити спеціальний порядок визнання кваліфікацій, здобутих такими нашими учнями і студентами. Тобто, ми й надалі не прийматимемо видані окупаційною владою документи, але перевірятимемо знання за спеціальним порядком», — сказав міністр.


Також передбачається виділення спеціальних квот для випускників шкіл з окупованих територій, зокрема, це стосується Криму та кримськотатарського народу, який зараз перебуває в стані геноциду.

 

ДО РЕЧІ

 

Міністерство освіти і науки розмістило на своєму сайті перелік шкіл (з телефонами, адресами та електронною поштою) у кожній області, до яких вже зараз можуть прикріплюватися учні з тимчасово окупованих територій та навчатися дистанційно чи складати іспити екстерном.