Писати проекти, спрямовані на розвиток громад, брати участь у конкурсах, розробці Стратегії розвитку області закликають членів обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини». На зборах представників цієї організації керівники області накреслили перспективи для тих об’єднаних громад, які дбатимуть про свій розвиток. Запевнили: фінансове забезпечення для цього буде. Скажімо, з Фонду регіонального розвитку область цього року може отримати майже 92 мільйони гривень, 128 мільйонів обіцяють спрямувати на розвиток громад. Плюс фонди іноземних держав. Позитивні приклади вже є. Скажімо, за угодою між посольським фондом США зі збереження культурної спадщини і національним заповідником «Замки Тернопілля» буде виділено понад 160 тисяч доларів на реставрацію «Дзеркальної зали» — перлини палацу Вишневецьких.

Кілька об’єднаних громад області (тут їх створено найбільше в Україні) вже подали проекти організації центрів надання адміністративних послуг, які визнані одними з найкращих. Треба сказати, що чимало громад області мають багаторічний досвід роботи у спільному проекті ЄС та програмі розвитку ООН «Місцевий розвиток, спрямований на громаду», завдяки чому вдалося здійснити чимало добрих справ, а також участі у різноманітних національних конкурсах, тож починатимуть не з чистого аркуша. Тим більше, що допомогу у розробці проектів обіцяє Центр державно-приватного партнерства, створений Українською асоціацією районних та обласних рад.

Голова облдержадміністрації Степан Барна доручив керівникам районних адміністрацій всіляко сприяти об’єднаним громадам у їх становленні.

Тернопільська область.