Цьому має сприяти децентралізація, яка є ключовим елементом підготовки до майбутнього членства в Євросоюзі

 

Прийняття змін до Конституції в частині децентралізації дасть змогу побудувати ефективну європейську систему врядування в Україні. Про це під час засідання Асоціації міст України заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. У заході також брали участь Президент України Петро Порошенко, урядовці, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Паєтт та понад 200 представників органів місцевого самоврядування—членів АМУ. «Переконаний, що настане той день, коли ці зміни отримають підтримку. Отож, врешті-решт, поставимо крапку в нашому пострадянському централізованому минулому і побудуємо ефективну європейську систему врядування, основою якої є громада, влада, котру обирають, а не призначають. Це передбачає Конституція», — наголосив глава парламенту.

 

 

Зміни потрібні для того, щоб припинити зловживання

 


Проект змін до Основного Закону в частині децентралізації, за словами Володимира Гройсмана, передбачає низку положень: баланс противаг влади, обрання виконкомів на рівні областей і районів, розподіл повноважень за принципом субсидіарності та повсюдність місцевого самоврядування. Окрім того, зазначив Володимир Гройсман, прийняття змін до Конституції перешкодить згортанню фінансової децентралізації. «Фактично ми були на порозі руйнації системи фінансової децентралізації. Конституція важлива тим, що будь-якому міністру не дасть можливості зловживати», — наголосив він та зауважив: проект змін до Основного Закону отримав схвальний висновок Венеціанської комісії та не передбачає поняття особливого статусу Донбасу.


За його словами, торік завдяки фінансовій децентралізації вдалося залучити майже 40% нових ресурсів для розвитку місцевого самоврядування країни. Ці кошти мають бути інвестовані у створення робочих місць та побудови якісної освіти, системи охорони здоров’я, громадського транспорту, а найголовніше — у розвиток місцевої регіональної економіки.


Володимир Гройсман підкреслив, що бюджетна децентралізація заклала основу для самодостатності та добровільного об’єднання територіальних громад. На сьогодні 159 громад отримали нові можливості, новий бюджет.
«Ми почали демонтаж централізованої системи, яка десятиріччями нашої незалежності зміцнювалася, відбираючи у кожної громади власні повноваження, ресурси і можливості», — зазначив він.


На переконання глави парламенту, реформа місцевого самоврядування здатна перетворити Україну на успішну демократичну країну. Володимир Гройсман запевнив, що докладатиме всіх зусиль, аби реформа децентралізації відбулася.


Він нагадав, що в Україні є закон, який регулює діяльність асоціацій органів місцевого самоврядування, але не виконується належним чином. «Уже є відповідне доручення, аби всі внесені до Верховної Ради питання місцевого самоврядування опрацьовувалися, відповідно до законодавства, з представниками місцевого самоврядування», — вважає глава парламенту.


За його словами, за останні десятиріччя роль асоціацій була послаблена, але сьогодні є все для того, щоб громади України відчули повноваження, можливості і нові фінанси. «Дуже важливо, щоб від наших з вами дій кожен громадянин відчував зміни в своєму житті, а влада місцевого самоврядування була ефективною, абсолютно прозорою і професійною. Це наше з вами завдання», — наголосив Володимир Гройсман.


Окрім того, підкреслив він, у цьому році необхідно зосередитися на удосконаленні механізму об’єднання територіальних громад, а також передачі повноважень для максимально ефективного використання своїх можливостей органам місцевого самоврядування.


Завданням на 2016 рік є повернення українського суверенітету на Донбас


У процесі децентралізації використовується найкращий європейський досвід, наголосив Президент України Петро Порошенко, і наші партнери в США та Європі готові допомагати. «Децентралізація — це ключовий елемент нашої підготовки до майбутнього членства в Європейському Союзі. Ефективне впровадження цієї ідеї — відсутність жодних аргументів для будь-яких перешкод європейській перспективі України», — сказав глава держави.

За його словами, в процесі децентралізації використовується найкращий європейський досвід, і наші партнери в США та Європі не залишаються байдужими, готові допомагати.


Петро Порошенко зазначив, що децентралізація вимагатиме від громад вміння контролювати та скеровувати обрані ними органи місцевого самоврядування, а від представників цих органів — почати будувати принципово новий рівноправний діалог з громадянським суспільством. Це ще одне важливе і відповідальне завдання для Асоціації міст.


Президент висловив впевненість в тому, що в парламенті знайдеться 300 голосів для ухвалення конституційних змін у другому читанні. «Голосування відбудеться, сподіваюся, наступної сесії — в першому півріччі 2016 року, так само, як і очевидний прогрес мінського врегулювання», — наголосив Петро Порошенко.


Нині, за його словами, децентралізація користується твердою підтримкою українського народу. «Ми нікому не дозволимо ігнорувати цю думку», — зауважив глава держави.


Крім того, Петро Порошенко вважає своїм завданням на 2016 рік повернення українського суверенітету на Донбас. «Як Президент і Верховний Головнокомандувач буду битися за кожен клаптик української землі і робити все можливе, щоб повернути територіальну цілісність, суверенітет України насамперед на Донбас, потім — до Криму», — заявив він та наголосив на тому, що не можна допустити заморожування конфлікту.


Міжнародна спільнота уважно стежитиме за «конституційним процесом»


У свою чергу, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Паєтт наголосив: важливо прийняти зміни до Конституції, які створять надійні основи демократичного управління. США і європейська спільнота уважно стежитимуть за цим процесом. Крім того, посол оголосив про початок нового партнерства з Асоціацією міст України для підтримки процесу децентралізації шляхом впровадження нового проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». В рамках цього проекту розвиватиметься співпраця АМУ та уряду для зміцнення місцевого самоврядування.

 


Учасники загальних зборів обрали головою Асоціації міст України Київського міського голову Віталія Кличка (на знімку). Для цього їм довелося змінити Статут, адже раніше головою АМУ міг стати очільник міста з досвідом роботи не менше чотирьох років. Деякі члени асоціації вважають, що процедура обрання нового голови АМУ була недемократичною, оскільки запропоновану альтернативну кандидатуру навіть не поставили на голосування.

 

ЦИТАТА

 

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Робитиму все необхідне, щоб у вас не забирали повноваження і можливості. Це є принципово важливо. Бо саме децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування по-справжньому перетворить Україну на успішну демократичну європейську країну».

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.