Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що Коаліційна угода з політичного маніфесту має перетворитися на юридично зобов’язуючий документ. «Я виступаю за оновлення Коаліційної угоди. З політичного маніфесту угода має бути перетворена на політично та юридично зобов’язуючий документ з чітким графіком роботи та послідовністю кроків», — сказав він у своєму недільному зверненні.

 

Глава уряду зазначив, що в кожній державі, де відбувалися схожі перетворення, парламентські коаліції схвалювали до 90 відсотків запропонованих урядом рішень, тоді як в нашому випадку про такий рівень підтримки коаліційного уряду з боку членів коаліції говорити не доводиться.


«Наш уряд не існує незалежно від парламенту. Він сформований парламентською коаліцією: одинадцять членів уряду представляють Президента країни та його блок, чотири члени уряду та Прем’єр-міністр — від «Народного фронту», по одному представнику мають «Батьківщина» та «Самопоміч», — нагадав В. Яценюк та, звернувши увагу, що коаліція впродовж тривалого часу не може визначитися як з відставкою, так і з призначенням низки міністрів, закликав невідкладно розпочати прозоре і публічне обговорення кандидатів на посади в уряді, які користуватимуться довірою та підтримкою коаліції.


За словами прем’єра, це особливо з огляду на виклики, які стоять перед нами у 2016 році. «Треба відверто визнати — рік буде непростим. Світову економіку лихоманить, відбувається стрімке падіння світових цін на основну продукцію, що експортується Україною, — сільськогосподарську, метал, руду. Світ ослаблюють військові конфлікти, тероризм та мільйони мігрантів і переселенців, політична невизначеність через вибори в провідних західних державах», — сказав він та закликав забезпечити стійкість управління країною та діяльності законодавчої і виконавчої влади.


Також А. Яценюк заявив про необхідність проведення конституційного референдуму. «Настав час, щоб український народ сказав своє слово, яка повинна бути нова українська Конституція у новій європейській Україні.

Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний Закон. Референдум щодо Конституції і є прямим народовладдям у вільній та демократичній країні, за яку ми боролися два роки тому на Майдані і зараз захищаємо зі зброєю в руках. Нова Конституція — це новий суспільний договір. Договір між громадянами і владою, яку вони обрали. Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади — між Президентом, урядом та парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення чинного. Договір про чітку геополітичну мету України — стати членом Європейського Союзу та НАТО», — сказав прем’єр та висловив переконання, що Президент сповідує такі само принципи.