Нинішній тиждень у парламенті буде останнім на поточній сесії

 

Погоджувальна рада


Після тривалої перерви у зв’язку з новорічно-різдвяними святами роботи у депутатів накопичилося багато. У тому числі — й робота над помилками, тобто виправити ті недоліки й прогалини, які закладено у законах, які в умовах форс-мажору ухвалювалися наприкінці минулого року. Зміни до Конституції щодо децентралізації влади нинішнього тижня на розгляд парламенту не виносяться, оскільки до Конституційного Суду направлено звернення групи народних депутатів із проханням розтлумачити, на якій сесії мають остаточно ухвалюватися конституційні зміни, схвалені в першому читанні. Однак на розгляд парламенту буде винесено багато інших важливих законопроектів — у сфері оборони, антимонопольного законодавства, освіти, електронного декларування, змін до цьогорічного Держбюджету та Податкового кодексу.

 

 

Перевибори у Кривому Розі

 

Першим питанням у вівторок Верховна Рада розгляне постанову про скасування результатів голосування за скандальний закон про перевибори міського голови Кривого Рогу, що відкриє можливість його підписання головою парламенту. Володимир Гройсман нагадав, що ця постанова була зареєстрована наприкінці 2015 року, й доки її не розглянуто, він, як глава парламенту, не може підписати закон про перевибори. Це й призвело до протестної голодовки групи мітингувальників під кабінетом Голови Верховної Ради. Водночас В. Гройсман заявив, що він готовий підписати закон про проведення дострокових виборів міського голови Кривого Рогу одразу після того, як тільки парламент розгляне зареєстровану постанову і тим самим розблокує можливість його підписання.

Нинішнього тижня парламент також має розглянути низку законів, які стосуються запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. До кінця травня належить прийняти 37 законів у сфері ведення бізнесу. Ще 13 законопроектів мають бути внесені до парламенту. Голова Верховної Ради також висловив думку, що уряд має прийняти рішення щодо фінансування профтехосвіти та виконання соціальних програм, зокрема, щодо виплат одиноким матерям, які з нового року взагалі не отримують кошти. Окрім того, нинішнього тижня парламент розгляне скандальну поправку до Держбюджету-2016 щодо запровадження електронного декларування для чиновників.

Під час погоджувальної ради лідери депутатських фракцій і груп висловили низку пропозицій та зауважень до порядку денного та виступили з низкою політичних заяв.

 

Боротьба з політичною корупцією

 

Фракція Блоку Петра Порошенка наполягає на створенні нинішнього тижня в парламенті Тимчасової слідчої комісії з боротьби з політичною корупцією. Про це заявив перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. За його словами, потреба в утворенні такої ТСК зумовлена інформацією у ЗМІ про начебто торги за голоси депутатів та оплату їм значних коштів за вирішення певних питань. До того ж і прокуратурою були оприлюднені факти отримання окремими депутатами коштів. Фракція БПП також запропонувала розглянути законопроект №3524 — про зміни до Конституції в частині правосуддя у четвер, 28 січня, і за потреби провести додаткові консультації між фракціями коаліції та представниками опозиції. 22 січня Конституційний Суд надав позитивний висновок щодо проекту конституційних змін в частині реформи правосуддя.

Керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак назвав «огульними» та «бездоказовими» всі звинувачення на адресу уряду й відзначив низку позитивів, які вдалося досягнути урядові минулого року — наповнили державну скарбницю, скоротили борги, уникнули дефолту, зменшили енергетичну залежність від держави, з нуля створили армію та нову поліцію — на оборону цього року спрямовано 5% від ВВП, на 40% збільшилися надходження до місцевих бюджетів та ін. «Теза про переформатування уряду — не нова, — сказав М. Бурбак. — Прем’єр закликав ще восени подати кандидатури на заміщення вакантних посад». Парламентарій також запропонував колегам по коаліції разом із переформатуванням уряду реформувати і Коаліційну угоду, яка, за його словами, має перетворитися із маніфесту на реальний документ. Фракція «Народного фронту» підтримала запровадження електронного декларування з 2016 року.

 

Кошти від девальвації — на індексацію

 

Фракція Опозиційного блоку внесла до парламенту зміни до закону про Держбюджет-2016, щоб кошти, отримані від девальвації гривні та інфляції, були спрямовані на індексацію зарплат і пенсій. А також зміни до Податкового кодексу щодо мораторію на ліквідацію пільг для сільгоспвиробників. Про це повідомив лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко.

Парламентарій привернув увагу до ситуації у вугільній галузі та аграрній сфері. За його словами, у бюджеті немає жодного слова про підтримку вугільної галузі, тоді як уряд планує закриття 22 із 35 діючих шахт, що залишилися у державі. Окрім того, залишаться без роботи 80 тисяч працівників. «Ми вважаємо це безглуздою політикою, бо вона призведе до повної зовнішньої залежності України», — стверджував Ю. Бойко. А позбавлення аграрних виробників податкових пільг, за його словами, призводить до додаткового податкового навантаження для фермерів — від півтора до двох тисяч гривень на гектар.

 

Особливості самоврядування на Донбасі — на референдум?

 

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що радикали ініціюють у березні проведення всенародного референдуму і винести на нього таке питання: «Чи підтримує народ України надання особливого статусу для Донбасу?». Щоправда, глава парламенту Володимир Гройсман після цього наголосив, що у змінах до Конституції в частині децентралізації влади йдеться не про «особливий статус Донбасу», а про особливості здійснення місцевого самоврядування на території тимчасово окупованих областей.

Радикали також наполягають на заслуховуванні в парламенті звіту Голови НБУ Валерії Гонтаревої та продовжують наполягати на її відставці. Адже за останній тиждень гривня девальвувала на 12%. «Нормальна людина за все життя не заробить стільки, скільки Гонтарева заробила за ці дні», — стверджував Ляшко. Фракція Радикальної партії вимагає у вівторок заслухати у парламенті звіт Голови НБУ щодо знецінення гривні й розглянути зареєстрований радикалами ще рік тому проект постанови про звернення до Президента щодо звільнення Гонтаревої з посади Голови НБУ. Фракція також наполягає на розгляді й ухваленні законопроекту щодо скасування податку з пенсій для інвалідів, багатодітних сімей, родин, котрі втратили годувальника, і працювати у п’ятницю в пленарному режимі повний робочий день.

 

Переформатування уряду і Коаліційної угоди

 

Повернутися до розгляду змін до Конституції в частині децентралізації в першому читанні й провести всенародне публічне обговорення законопроекту закликав і лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Він також повідомив, що фракція вирішила відкликати свого міністра з уряду (міністра АПК Олексія Павленка) не для того, щоб вийти з коаліції, а щоб коаліціанти сіли за стіл перемовин і переписали Коаліційну угоду. «Вважаємо, що уряд сьогоднішній виконав свої завдання, — сказав Березюк. — Але є нові завдання, які повинні виконувати нові люди». При цьому політик наголосив на потребі довіри людей до влади: «Без довіри не побудуємо жодного ефективного публічного управління».

Лідер депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала до негайного скликання загальних зборів парламентської коаліції. На це Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зауважив, що якраз черга Юлії Тимошенко бути координатором парламентської коаліції і запропонував саме їй ініціювати скликання загальних зборів коаліції. Однак Тимошенко відповіла, що вона відмовилася бути координатором коаліції. «Бо рішення приймаються не коаліцією, а сімома людьми за плечима коаліції», — заявила Тимошенко. Фракція «Батьківщина» також наполягає прийняти зміни до Держбюджету-2016.

До переформатування уряду закликав і голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко: «Залиште позаду політичні інтриги і створіть новий професійний уряд», — сказав він. Парламентарій також розповів, що зарплата керівника ПАТ «Укргазвидобування» з усіма надбавками становить аж понад 955 тисяч гривень і закликав депутатів виправити цю ситуацію. Адже зарплата у Президента України — 11 тисяч гривень, у Прем’єр-міністра — 8 тисяч гривень, у міністрів — 7,5 тисячі гривень.

Віктор Бондар (ДГ «Відродження») звернув увагу на відсутність у державі економічної стратегії й запропонував заслухати у парламенті ще й міністрів економіки та фінансів — щодо податкової та бюджетної політики, економічної підтримки підприємств. Він нагадав, що депутатська група ще у кінці листопада зареєструвала проект постанови про звільнення міністра економічної політики. «Потрібно від уряду реально почути, яка буде економічна політика — яким буде курс, що відбуватиметься з бюджетом, які прогнозні очікування, що буде з підтримкою виробників», — сказав Бондар.

Представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів повідомив, що глава держави найближчим часом подасть до парламенту низку першочергових законопроектів, необхідних для запровадження безвізового закону з країнами ЄС.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запропонував тим фракціям, які критикують уряд, внести резолюцію про недовіру уряду, зібрати необхідну кількість голосів. До порядку денного парламенту цього тижня включено 32 першочергові урядові законопроекти.

Голови парламентських комітетів також висловили низку застережень. Зокрема, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін наголосив, що набрання чинності закону про Державне бюро розслідувань не повинно зупинити розслідування справ про злочини на Майдані та режиму Януковича.

Голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Артур Палатний повідомив, що у парламенті буде зареєстровано законопроект про відновлення виплат одиноким матерям. Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич закликала виправити ситуацію із забезпеченням школярів підручниками, прийняти законопроект про забезпечення всіх школярів 4—7 класів безоплатними підручниками, а також виправити у цьогорічному бюджеті фінансування професійно-технічної освіти. Голова Комітету з питань екологічної політики Микола Томенко закликав до «серйозної постбюджетної розмови» та виправити у цьогорічному державному кошторисі не лише фінансування профтехосвіти, а й рівень пенсій, повернення пільг чорнобильцям тощо.

 

Цитата

 

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав КИРИЛЕНКО:

 

— Уряд повинен або відчувати підтримку з боку коаліції, яка його і створила, або очікувати від коаліції якісь інші рішення. Ми готові до оновлення тексту Коаліційної угоди та точкових змін у Кабінеті Міністрів.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

 

— Я закликаю уряд працювати не сьогодні на вчора, а сьогодні на завтра.

 

Ігор Кононенко, Степан Кубів.

 

Тарас Кутовий, Юлія Тимошенко, Максим Бурбак.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.