«Виборча реформа та структуризація політичного простору в Україні». Під такою назвою днями в Києві відбулася міжнародна конференція, організована Всеукраїнською громадською організацією «Комітет виборців України» та Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні. Участь у ній взяли народні депутати, експерти в галузі виборчого права та представники міжнародних організацій.

 

Про реформу виборчого законодавства в нашій країні говорять уже достатньо довго. Не раз ішлося й про ухвалення Виборчого кодексу, який став би запобіжником проведення кожних наступних виборів за новими правилами. Щоправда, коли доходило до ухвалення закону, досі перемагала політична доцільність. У результаті маємо те, що маємо: політичні сили ні самі не можуть якісно підготуватися до наступних виборів, ні кадри дільничних та територіальних комісій підготувати.


Однак, за словами народного депутата Руслана Сидоровича («Самопоміч»), питання реформи виборчого законодавства не можна розглядати у відриві від процесу політичної структуризації в Україні.


«Стабільність виборчого законодавства дуже важлива, але тут важливо не схибити»,— вважає він. Так, за його словами, нині просувається думка про перехід на мажоритарну систему виборів до Верховної Ради. «Я категорично проти цього. Якщо пригадати останні парламентські вибори, то 90% проблем, які виникали, були пов’язані з мажоритарною складовою. Якщо застосувати таку модель на 100 відсотків, боюся, що отримаємо надзвичайно велику кількість судових спорів. Країна погрузне у судових оскарженнях практично кожного результату виборів», — наголосив він.


На думку Р. Сидоровича, вибори до парламенту мають відбуватися на пропорційній основі з відкритими списками. Це дасть можливість виборцю зрозуміти, носіями якої ідеології є той чи інший кандидат.
Крім того, вважає політик, говорячи про реформу виборчого законодавства, важливо також вирішити питання відокремлення бізнесу і влади. Зокрема, ухвалити закон про лобізм та лобістську діяльність у сукупності з антитрастовим та антимонопольним законодавством. «Для великого бізнесу потрібно створити умови, за яких купувати політичні сили буде невигідно. Інакше знову бачитимемо ті самі прізвища, але під іншими прапорами», — наголосив він.


У цьому сенсі потрібно також ухвалити зміни до закону про політичні партії. На думку голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, однією з причин зростання кількості партій є надзвичайно спрощений механізм їх реєстрації (лише 10 тис. підписів громадян на підтримку політичної сили).


«Поява великого числа фіктивних партій призводить до втрати довіри до самих політичних сил і, відповідно, представницьких органів державної влади», — вважає він. Також голова КВУ впевнений: «Якщо не зупинити цей процес, можемо отримати ще одну проблему — складність адміністрування політичних партій. Адже закон про державне фінансування політичних сил, який уже набрав чинності, передбачає жорсткіші вимоги до політичних партій, їх звітності. Відповідно, чим більшою буде кількість партій, тим складнішим буде процес адміністрування, контролю за використанням коштів.


Тому, на думку КВУ, потрібно запровадити складніший механізм реєстрації політичних партій, наприклад, збільшити кількість підписів на підтримку політичної сили з 10 до 100 тис., а також спростити процедуру анулювання реєстраційного свідоцтва.


У свою чергу, керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн вважає, що наші партії досить слабкі у програмному та ідеологічному сенсі, і представники коаліції — не виключення. «Українські політичні партії достатньо молоді. Більшість із них виникли на тлі Майдану. Власне, підтримку електорату і перемогу на виборах вони здобули завдяки майданівським гаслам, —вважає Габріеле Бауманн. — Як складатиметься ситуація під час наступних виборів — сказати важко».


До того ж, за її словами, втрачаючи рейтинг, політичні партії часто вдаються до популістських обіцянок. «Часто співпраця, зокрема й та, що є нині всередині коаліції, перетворюється на внутрішню боротьбу між окремими політичними силами. При цьому політики забувають, що їхнє завдання перш за все полягає у обстоюванні інтересів виборців. Тому сьогодні їм дуже важливо повернутися обличчям до вирішення актуальних проблем і проведення реформ, які потрібні Україні», — наголосила вона.

 

ЦИФРА

 

Станом на 25 січня 2016 року в Україні налічується 316 політичних партій. Лише за минулий рік було зареєстровано 79 нових політичних осередкІв.