Навчальний заклад для підготовки майбутніх прикордонників коштом місцевої громади створюють на Херсонщині

 

Унікальний і єдиний поки в державі ліцей, де готуватимуть майбутніх прикордонників для підрозділів Держприкордонслужби України, створюють на Херсонщині. Причому фінансуватиме його не держава, а місцева громада. На такий ліцей з посиленою військово-спортивною підготовкою обласне управління освіти і науки пропонує перепрофілювати діючу школу-інтернат у Новій Каховці. Її розраховано на три сотні дітей, але зараз тут навчається лише 119. Відтак потенціал навчального закладу, який має територію у два з половиною гектари, просторі корпуси, зелену зону для відпочинку і навіть власний вихід на дніпровський пляж, не використовується і наполовину. А тим часом утримання закладу коштує шість мільйонів гривень на рік!


Щоби витрачати ці гроші з більшою користю для дітей та народу, в майбутньому ліцеї уже влітку нинішнього року оголосять набір восьмикласників. Вони ходитимуть у формі, житимуть «на казарменому положенні», а в їхню навчальну програму включать значно більше годин на фізичну підготовку та військову справу. Набиратимуть у ліцеїсти і хлопців, і дівчат. Адже для охорони наших рубежів (тим паче в області, яка межує з тимчасово окупованою територією Криму) потрібні не лише інспектори, а й інженери для обслуговування складної техніки, зв’язківці, медики. Ази профільних знань їм також дадуть у ліцеї викладачі з числа відставних офіцерів ДПСУ та Збройних Сил України.


— Власне кажучи, створення принципово нового для Херсонщини навчального закладу вже розпочалося. На базі Новокаховської школи-інтернату створили два експериментальні класи, де за програмами посиленої військово-спортивної підготовки вчаться три десятки восьмикласників. Та до нас заздалегідь надійшло ще п’ятдесят заяв про зарахування до майбутнього ліцею від їхніх ровесників з Бериславського, Цюрупинського, Каланчацького, Каховського районів області. Не проти ми приймати в ліцеїсти і школярів з анексованого Криму — адже це також наші діти, — коментує начальник управління освіти і науки Херсонської ОДА, депутат обласної ради Євген Криницький. — А після закінчення ліцею випускники матимуть вибір: шукати себе в цивільному житті, йти у підрозділи ДПСУ чи продовжити навчання у Хмельницькій академії Державної прикордонної служби України.


Виконуючий обов’язки голови Херсонської облдержадміністрації Валентина Січова уже звернулася до керівництва Херсонської облради з проханням розглянути на сесії проект перепрофілювання Новокаховської школи-інтернату на ліцей для майбутніх прикордонників. Проект уже схвалили в Міноборони України та ДПСУ. Хоча самого схвалення замало: на кошти з державної скарбниці освітяни не претендують, та аж ніяк не відмовилися б від масогабаритних макетів зброї, аби не пояснювати дітям на пальцях і картинках, чим автомат від гранатомета чи кулемета відрізняється. Ще потрібні комплекти камуфляжної форми для ліцеїстів, методична допомога Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України в організації навчального процесу. Поки що допомогти не словом, а ділом зголосилося лише Азово-Чорноморське регіональне управління Держприкордонслужби України, пообіцявши розбудувати в ліцеї смугу перешкод не гіршу за ті, які є в навчальних центрах ДПСУ.

Херсон.