Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Маємо підтримувати коаліційний уряд. Хочу нагадати, що всі члени коаліції делегували туди своїх представників. Стосовно оновлення складу коаліційного уряду. Ще восени минулого року прем’єр надіслав усім головам фракцій коаліції листи-пропозиції щодо вакантних посад в уряді. Так, за результатами діяльності, маємо замінити відверто слабких міністрів. Тому звертаюся до всіх фракцій, які входять до коаліції: подавайте свої пропозиції, будемо їх обговорювати та ухвалювати рішення щодо оновлення уряду.

Окремим завданням вважаю ухвалення Конституції на загальноукраїнському референдумі. Для розробки проекту в парламенті буде створено конституційну комісію за участю всіх парламентських фракцій, провідних експертів та представників громадського суспільства. Лише українці мають право вирішувати, якими повноваженнями треба наділити основні владні інститути.

Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

— Починається новий економічний рік. Ми мали би зробити висновки, щоб не допустити помилок. Провладна коаліція за минулий рік стала придатком уряду, адміністрації Президента та перетворила парламент на «кнопкодавів», які виконують бездарні економічні замовлення влади. Партія «Відродження» вже півроку говорить: має бути чіткий план дій із виведення економіки з кризи, створення соціальних гарантій для населення. Ми вимагаємо заслухати звіти міністрів фінансів, економіки та глави НБУ: що сьогодні відбувається з Державним бюджетом, скільки кредитів планується залучити цього року, і на які завдання вони будуть витрачені? Дайте нам чіткий план дій хоча би на шість місяців, як ви плануєте формувати економічну політику, що плануєте зробити для відновлення виробництва.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

— Нині вся система професійної освіти перебуває на межі вимирання — закриваються сільські школи, скасовано безоплатне харчування учнів молодших класів, більшість шкіл залишається без підручників. ПТУ, які фінансувалися субвенцією з державного бюджету, переведені на фінансування з місцевих кошторисів. Фактично — це знищення профтехосвіти. Коштів для її фінансування у місцевих кошиках недостатньо. Бюджетна децентралізація — це добре, але маємо усвідомити: без субвенції з Державного бюджету професійна освіта просто не виживе.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Народ України так і не почув, що зробив прем’єр та його команда за минулий рік. Кабмін не відзвітував і продовжує боротьбу з реальним сектором економіки. Йде знищення економічного потенціалу країни, і дії уряду не що інше, як робота ліквідаційної комісії із закриття заводів та шахт. Можна було б подумати, що дії уряду викликані бажанням побудувати аграрну країну. Але ж ні. Галузь, яка вважається експортним локомотивом, новим Податковим кодексом поставлено на коліна. Ми подали зміни до руйнівного бюджету та Податкового кодексу та наполягаємо на їх першочерговому розгляді.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:

— Почну з простих речей. Нині якщо когось в Україні вкусить скажений кіт або собака, люди збирають гроші й їдуть до Угорщини, Румунії чи Польщі купувати протиправцеву вакцину. Бюджети лікарень розраховані на сім-дев’ять місяців заробітної плати. Тарифи на нічне освітлення міст і сіл зростають. Калорійність газу в грудні минулого року, згідно зі статистикою облгазів, була найнижчою за минулий рік. Отож ми не забезпечуємо базової безпеки існування громадян у навколишньому середовищі. Уряд мав безпрецедентну довіру протягом минулого року, але результатом його діяльності став непрозорий та корупціоногенний бюджет. Тому позиція фракції «Об’єднання «Самопоміч» однозначна: ми з вами, як демократична коаліція, маємо взяти відповідальність і ухвалити рішення про відставку Кабміну та створити новий уряд в ім’я розвитку України.

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

— Країні потрібні радикальні зміни. Досить втрачати час, імітувати реформи. Нині розказують, що хочуть проводити реформу судів. Немає жодної реформи. Є консервація корупції, зловживань. Є намагання влади підпорядкувати собі судову систему й далі нею керувати. Разом із колегами з «Народного фронту» ми підготували проект змін до Конституції в частині судочинства. Пропонуємо звільнити всіх до одного суддів і прокурорів, а також залишити право парламенту висловлювати недовіру Генеральному прокуророві. Адже не буде в Україні чесності та справедливості, якщо не матимемо чесних, не корумпованих і справедливих судів. Тому прошу колег підтримати альтернативний президентському проект змін до Конституції та реально провести реформу судочинства.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— На жаль, після чергової революції влада і люди знову живуть у різних світах. Аграрії блокують траси, вчителі, лікарі сьогодні мають заробітної плати усього на шість-сім місяців. Малий бізнес взагалі поставлений на межу виживання. Практично зруйнована система управління країною. Гарна, успішна, сильна держава тоді, коли нею керують професійно, інтелектуально і чесно. Зміни до Конституції, яка є духом і силою нації, сьогодні перетворені на обслуговування кулуарних домовленостей між посадовцями Росії та України. Коли це завершиться? Тому ми підтримуємо ініціативу всіх депутатів більшості — зібрати загальні збори коаліції й обговорити всі важливі питання.

Юрій ЛУЦЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— Аналізуючи загальну ситуацію в країні, мушу сказати: і державу, і людей роздирають демони страху. Страху безробіття та жебрацтва, посилення путінської агресії, безсилля влади на місцях і в центрі. У цей важкий час відповідальні політики мають зробити дві головні речі. По-перше, зміцнювати державні інституції. По-друге, діяти в напрямках відновлення територіальної цілісності країни, євроінтеграції, сприяти економічному зростанню. Всі, хто цим займаються, — рятують державу і людей. На жаль, багато політиків ідуть іншим шляхом. Прикро, що до «звичної шоу-групи запасних борців із несправедливістю» долучилося й керівництво Кабінету Міністрів України.

Шановні колеги з Кабміну і депутати, треба припинити перекладати на людей те, що мають робити найняті ними політики у законодавчій та виконавчій владі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.