«У тривалій історичній перспективі головною військовою загрозою є і, на жаль, залишатиметься, країна-агресор Російська Федерація». На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час останнього засідання Ради національної безпеки та оборони. Виходячи з цього, глава держави наголосив на необхідності затвердження нового військово-адміністративного поділу країни.

 

 

Нове військово-адміністративне районування дасть можливість підвищити ефективність виконання завдань із мобілізаційної підготовки, оптимізувати систему територіальної оборони держави з урахуванням досвіду, якого ми набули за останні два роки, зазначив Президент. Досі, зауважив він, це районування було побудовано на тому, що левова частина підрозділів Збройних Сил України, інших військових формувань концентрувалися на нашому західному кордоні, де були створені всі умови для розташування військ.


Кіберпростір — ще одне поле протистояння і боротьби за незалежність


Водночас глава держави назвав очевидною необхідність створення Національної системи кібербезпеки. Нею, за словами П. Порошенка, мають займатися відповідні підрозділи СБУ, кіберзахистом — відповідні підрозділи Держслужби спецзв’язку та захисту інформації (ДСТСЗІ), а боротьбою з кіберзлочинністю — відповідні підрозділи МВС. «Координацію та ефективну взаємодію буде забезпечувати відповідний підрозділ РНБО», — додав він.


Президент наголосив, що така модель взаємодії має бути негайно відпрацьована, в тому числі із залученням передбачених коштів спеціальних трастових фондів НАТО.


«Кіберпростір нині перетворився на ще одне поле протистояння і боротьби за незалежність держави. Різноманітні спроби порушення штатного режиму функціонування національних ресурсів, використання кіберпростору для шпигунства, несанкціонованого доступу до інформації, спроби використати кібератаки для досягнення політичних цілей — це лише одна невеличка частина того, з чим уже зіткнулась Україна від самого початку російської агресії», — сказав він.


Поштовх для інноваційного розвитку економіки


Окремо Президент наголосив на тому, що розвиток підприємств «Укроборонпрому» та виконання державного замовлення має стати стимулом інноваційного розвитку української економіки.


«Державне оборонне замовлення повинно не тільки забезпечити підвищення бойового потенціалу Збройних Сил та інших військових формувань. Воно має стати потужним стимулом, поштовхом інноваційного розвитку вітчизняної економіки», — заявив глава держави.


Петро Порошенко звернув увагу на те, що нині здійснюється середньо- та довгострокове планування роботи підприємств ВПК та переозброєння війська. «Це важливо як для підприємств, так і для держави», — підкреслив він.


Президент доручив прискорити розробку та ухвалення Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року. «Це необхідно для того, щоб ми на чотири роки вперед чітко знали, які види озброєнь, у якому році будуть поставлені у серійне виробництво і надійдуть до Збройних Сил», — зазначив Петро Порошенко.


Водночас глава держави доручив державним замовникам разом із Державним концерном «Укроборонпром» під час планування державного оборонного замовлення у 2016 році забезпечити розробку та закупівлю в інтересах Сухопутних військ ЗСУ ракетного озброєння в рамках проекту «Вільха», комплексів крилатих ракет на основі технічних рішень проекту «Нептун», нових зразків артилерійських систем, високоточних ракет та боєприпасів, протитанкових ракетних комплексів, нових засобів автоматизації артилерійських підрозділів, автоматизованих комплексів розвідки. Окрему увагу Петро Порошенко звернув на безпілотні літальні апарати, у тому числі ударні, бронетранспортери нового покоління, засоби зв’язку та управління, навігаційну апаратуру, технології і матеріали космічної розвідки.

 

ФАКТ

 

РНБО під головуванням Президента України розглянула на своєму засіданні питання, пов’язані з гібридною війною з боку Росії: проект Державного оборонного замовлення на 2016 рік, нове військово-адміністративне районування України та Стратегію кібербезпеки України.


Вл. інф.


Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).