Це передбачено проектом змін до Конституції, який схвально оцінила Венеціанська комісія

 

У середу по обіді на Банковій відбулася зустріч Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, керівників парламентських фракцій та депутатських груп із Президентом Петром Порошенком. Йшлося зокрема про конституційні зміни.

 

Як повідомив Президент, до парламенту надійшов новий проект змін до Конституції, який відновлює депутатський контроль над Генеральною прокуратурою. «Мною було прийнято рішення відновити парламентський контроль над Генеральною прокуратурою, в проекті повернути право Верховній Раді висловлювати недовіру, яка тягне за собою відставку Генерального прокурора», — сказав він.


Глава держави також додав, що «цей законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, а непроходження переатестації суддів тягне за собою їх автоматичну відставку, значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів та підвищується відповідальність за винесення неправосудних рішень», — зауважив він.


Водночас Президент наголосив, що проект відповідних конституційних змін готувався довго і ретельно. Його обговорення було глибоким за змістом і широким за охопленням експертів, політиків, громадських діячів, ЗМІ. Він зазначив, що своє вагоме слово сказала Венеціанська комісія: «Ми дістали дуже схвальний відгук, хоча Венеція не підтримала пропозиції про тотальне звільнення суддів», — зазначив Петро Порошенко та додав, що було знайдено інший спосіб очищення судової системи — через поступове персональне оцінювання кожного судді.


«Таким чином ми робимо все, щоб забезпечити незалежність судової гілки влади, у першу чергу, від корупції, у другу — від політичного втручання», — зазначив Президент.


Водночас глава держави закликав народних депутатів до активізації роботи: «Ми доклали вже чимало зусиль для створення нової правоохоронної системи. Але люди не відчують ефекту нової правоохоронної системи, поки упиратимуться в судову стіну беззаконня, несправедливості та корупції. Відтак, дуже розраховую на вашу підтримку».


Крім того, Петро Порошенко закликав народних депутатів підтримати технічні зміни до Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини», ухвалений у жовтні 2014 року.


Тож Петро Порошенко звернувся до присутніх із закликом підтримати запропоновані зміни задля притягнення винних до відповідальності. «Внесення технічних змін до Закону про заочне правосуддя дає можливість відновити справедливість», — наголосив Президент.


Він також підкреслив, що зібрані слідчими органами України та прокуратурою докази мають бути негайно передані до суду. «Через прозорий механізм судового процесу злочинці, в тому числі винні за безневинні жертви на Майдані, мають бути притягнуті до відповідальності», — наголосив глава держави.

 

ЦИТАТА

 

Президент Петро Порошенко:


«Ті, хто втік до Російської Федерації — країни-агресора, — з тих чи інших обставин не був включений до розшуку Інтерполу. Таким чином через ці технічні механізми отримали індульгенцію від справедливого покарання за скоєння злочину».