Вдалося обстояти санкції проти Росії


Постійній делегації Верховної Ради України у ПАРЄ на січневій сесії ПАРЄ вдалося обстояти низку ключових моментів в інтересах України, зокрема, щодо санкцій проти російських політиків. Про це заявили на брифінгу в парламенті народні депутати України, члени постійної делегації українського парламенту в ПАРЄ.


Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко зазначила, що ключовими на сесії ПАРЄ мали стати дебати щодо пролонгації або скасування повноважень російської делегації, яка взагалі не приїхала до Страсбурга, та продовження санкцій до російської делегації через анексію Криму та окупацію Донбасу. Але російська делегація, попри те, що, по суті, втекла з полю бою, через своїх сателітів — близьких до Кремля європейських політиків — намагалася запустити декілька важливих для неї тем, щоб пом’якшити чи взагалі скасувати санкції проти Росії. Зокрема, була спроба, щоб ПАРЄ визнала неприпустимість будь-яких санкцій проти політиків. «Однак українській делегації вдалося внести до цієї резолюції важливі поправки і визнати право країни запроваджувати санкції проти тих політиків, які не виконують і не шанують національне законодавство іншої країни», — наголосила Геращенко. 


Ще одним важливим результатом, за словами Геращенко, став виступ Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, котрий вперше визнав ті фундаментальні виклики, які сьогодні стоять перед Радою Європи у контексті конфліктів, які відбуваються на ще вчора мирному європейському континенті. До Криму надіслана спеціальна моніторингова місія Ради Європи, яка працюватиме над доповіддю щодо захисту прав людини у Криму. 


Важливим також є те, додала Геращенко, що новим президентом ПАРЄ став іспанський депутат Педро Аграмунт — представник групи, в якій працює українська делегація, й друг України. У своїй промові він визначив ключовими викликами перед Радою Європи конфлікти на європейському континенті й декілька разів згадав Донбас і неприпустимість агресії з боку Російської Федерації.


Народний депутат Олексій Гончаренко підкреслив, що ПАРЄ є важливим міжнародним майданчиком, який має використовувати Україна для захисту своїх інтересів. За його словами, українська парламентська делегація на сесії ПАРЄ порушила ще одне важливе питання — щодо російської пропаганди, яка сьогодні дуже сильно працює по всьому світові. Українська делегація також звернулася до Генерального секретаря Ради Європи, щоб він став посередником між урядами України та Росії в питаннях обміну полоненими та повернення незаконно утримуваних громадян України додому, насамперед — Надії Савченко. На сесії ПАРЄ була присутня сестра Надії Савченко Віра.


Чи позбавлять Віктора Чумака депутатських повноважень?


Народний депутат України Віктор Чумак, член депутатської фракції Блоку Петра Порошенка, на брифінгу в парламенті заявив, що рішення Регламентного комітету Верховної Ради про винесення на розгляд сесійної зали питання про позбавлення його депутатського мандата та запровадження електронного декларування доходів держслужбовців пов’язані між собою.


Депутат нагадав, що електронне декларування має бути запроваджене Національним агентством із питань запобігання корупції, яке вже давно повинно працювати після ухвалення пакета антикорупційних законів, однак досі не запрацювало. І всі держслужбовці повинні будуть подавати не тільки декларації про все рухоме й нерухоме майно, як було передбачено досі, а й про все майно, яке у них є дома, якщо його вартість перевищує 50 мінімальних зарплат. Однак це, за словами обранця, створило величезні опір і страх деяких депутатів і чиновників.


Правова колізія полягає в тому, що після призначення Віктора Чумака членом Національного агентства з питань запобігання корупції він написав заяву про складання депутатських повноважень, однак агентство ще досі не запрацювало, і призначення всіх трьох членів агентства оскаржується в судах. Обрання лише трьох членів агентства не дає змогу запустити його роботу. Тому В. Чумак відкликав свою заяву про складання депутатських повноважень. Однак Регламентний комітет вирішив розглядати його заяву. Водночас Чумак стверджує, що не порушив жодну норму закону про заборону суміщувати посаду народного депутата з будь-якою іншою діяльністю, оскільки Нацагентство з питань запобігання корупції ще не запрацювало. 


Лещенко звинуватив Авакова у корупції


Народний депутат України Сергій Лещенко (фракція Блоку Петра Порошенка), член Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції на брифінгу в парламенті заявив, що подасть заяву до правоохоронних органів — прокуратури, поліції та СБУ — щодо складання протоколу про корупцію міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова у зв’язку з тим, що понад рік він залишався президентом підприємства, яке діяло на території Італії.


За словами Лещенка, від компетентних органів Італії, зокрема Торгово-промислової палати, отримав документи, які свідчать про те, що Аваков станом на квітень 2015 року, коли він уже понад рік працював на посаді міністра, залишався президентом підприємства, яке діє на території Італії. Це підприємство займається операціями з продажу нерухомого майна. «У документі згадується про збори акціонерів цього підприємства на території України в Києві у готелі «Київ», — розповів Сергій Лещенко. — На цих зборах були присутні пан Аваков, а також його дружина Інна і син Олександр. І за підсумками зборів акціонерів, які відбулися 30 квітня 2015 року, було ухвалено відповідні рішення про затвердження прибутків згаданого італійського підприємства. І ці документи зборів акціонерів італійського підприємства, які відбувались на території України, були підписані паном Арсеном Аваковим як президентом фірми».


Водночас, наголосив Лещенко, на сьогодні в Україні діє закон, який забороняє членам уряду будь-яке сумісництво, і щоб члени Кабінету Міністрів займалися будь-якою іншою діяльністю, окрім викладацької, наукової та творчої.