Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, київський міський голова Віталій Кличко (на знімку), народні депутати і члени уряду поклали квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві та вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Після цього прозвучав Державний Гімн України, а воїни Почесної варти відсалютували з особистої зброї шістьма залпами. Почесна варта також пройшла урочистим маршем.

У виступі під час «Уроку Мужності» для ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна та курсантів вищих військових навчальних закладів з нагоди вшанування пам’яті Героїв Крут Президент зауважив, що історія іноді нагадує біг по колу. «Підтвердженням, як мало що змінилося в цій частині Європи, стало нещодавнє публічне зізнання очільника Росії, який заявив, що він і досі не визнає того кордону, який у 1918 році при розпаді імперії було проведено між Україною та Росією. І який вже тоді був, до речі, міжнародно визнаним», — сказав П. Порошенко та додав, що проглядаються чіткі історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня.

«Тоді, як і тепер, Росія не могла змиритися з існуванням самостійної України. Як в той час, так і зараз йде гібридна війна.

От деякі спільні ознаки: невизнання країною-агресором факту своєї агресії, міф про громадянську війну, брехлива пропаганда, створення маріонеткових «республік», підтримка «п’ятої колони» в Україні», — підкреслив глава держави та закликав осмислити помилки минулого, щоб не повторювати їх.

Наголосивши, що як тодішня українська еліта, так іще донедавна й нинішня недооцінювали загрози зі сходу і тільки агресія з боку Російської Федерації спонукала змінити думку, П. Порошенко закликав будувати сильну армію та думати про вступ до НАТО. Ще одним висновком із подій 1917-1921 років, який має практичне значення для сучасних політиків та для всіх громадян, Президент назвав брак внутрішньої єдності перед московською загрозою, що на початку двадцятих років минулого століття обернулося втратою незалежності.

«Це суворий урок для всіх нас. Я вимагаю, щоб його засвоїли і коаліція, і опозиція, і позапарламентські сили», — сказав П. Порошенко та підкреслив, що, як Президент, не допустить повторення помилок минулого.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.