На сесію Сумської обласної ради прийшло понад сто чоловіків у камуфляжному вбранні. Їх представник не одразу одержав слово, а коли йому надали можливість виступити, озвучив претензії до влади. Не від себе, а від усього товариства.

 

За словами захисника донецького аеропорту Юрія Удовенка, котрий нині є активістом Сумського громадського центру допомоги воїнам АТО, на Сумщині не поспішають розв’язувати навіть елементарні проблеми захисників Вітчизни. Практично щотижня надходять скарги на водіїв маршруток. Гострою залишається й проблема виділення землі, будівництва житла для військовослужбовців. Крім того, за словами активіста, ось уже три тижні неможливо пробитися на прийом до голови обласної ради Семена Салатенка, котрий сам понад рік провів на фронті і мав би краще за інших розуміти проблеми колишніх воїнів. Інший захисник донецького аеропорту, Артем Бондар, запропонував С. Салатенку піти у відставку, і ця пропозиція була підтримана гучними оплесками людей у камуфляжі.

 

Кадровим призначенням бракує прозорості

 

Конфронтація між «атошниками» та обласною радою посилилась, коли депутати приступили до прийняття кадрових рішень. У Сумах уже давно, від сесії до сесії, «кочувала» проблема призначення директора «Сумиоблагролісу» — можна сказати, «найкрутішого» комунального підприємства облради. Тому, зрозуміле прагнення С. Салатенка поставити в цій дискусії остаточну крапку. Але якщо питання таке непросте, може краще владнати його так, щоб і «комар носа не підточив»? Тим паче, що такого підходу вимагали шановані в області люди. Позицію учасників АТО підтримала й заступник голови облради Лілія Ричкіна, котра запропонувала провести прозорий конкурс між претендентами. Усього на посаду директора КП «Сумиоблагроліс» претендувало п’ять чоловік. Однак С. Салатенко оголосив, що обласна рада із питанням уже визначилась: хто із претендентів набере найбільше голосів під час рейтингового голосування, той і буде директором.

 

Приміщення покинули із вигуками «Ганьба!»

 

А конкурсний відбір, за словами С. Салатенка, не передбачений законом. У відповідь у залі пролунали вигуки, що часи змінились, відтак, мають мінятися й підходи. А щодо законності, то обласна рада має всі повноваження вирішувати, як їй найефективніше розпоряджатися своєю комунальною власністю.


Усі ці аргументи на позицію спікера не вплинули, і він розпочав процедуру рейтингового голосування. На той момент із п’яти претендентів на крісло директора «Сумиоблагролісу» залишилось лише два, решта оголосила, що знімають свої кандидатури. У залі були присутні представники СБУ, прокуратури та поліції, і їм запропонували дати правову оцінку ситуації, аби розблокувати роботу сесії. Голова управління СБУ в області Юрій Гончаров порекомендував голові облради дослухатись до думки учасників АТО та перенести розгляд питання, проте С. Салатенко проявив наполегливість, і процедуру призначення продовжили. Люди у камуфляжному вбранні та їхні однодумці із вигуками «Ганьба!» покинули сесійну залу.


Тим часом новим генеральним директором КП «Сумиоблагроліс» став Сергій Котляренко, котрий не має навичок лісівника, зате добре орієнтується у питаннях комунального господарства. Перед цим він тривалий час працював директором сумського ЖЕКу «Жилкомсервіс».

Сумська область.