ПАТ «ЛИНІК» з Лисичанська (входить до складу ВАТ «НК «Роснефть») змушене буде закритися у разі запровадження санкцій стосовно «Роснефти».  Це, у свою чергу, спричинить зниження обсягів робіт підприємств-підрядників і припинення багатомільйонних відрахувань у бюджети всіх рівнів, а також у Пенсійний фонд, Фонд соцстрахування тощо.


Профспілка ПАТ «ЛИНІК» і Луганська обласна організація профспілок працівників хімічних і нафтохімічних галузей промисловості вже направили звернення до Голови Верховної Ради В. Гройсмана, народних депутатів і парламентських комітетів із проханням не ухвалювати таке рішення. За оцінками фахівців, закриття заводу залишить без засобів до існування понад 12 тисяч жителів Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного та інших населених пунктів Луганської і Донецької областей — працівників заводу, підприємств-підрядників і членів їхніх родин. «Вважаємо, що прийняття постанови завдасть серйозної шкоди економіці України, а також підірве авторитет керівництва країни. Просимо проявити мудрість, справжню турботу про громадян країни, які довірили вам керування державою і своє майбутнє. Не допустіть прийняття рішень, які завдають непоправної шкоди економіці України і її народу», — наголошується у зверненні профспілки.


Свою думку з цього приводу висловив і керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. За його оцінкою, дане рішення неоднозначне і може призвести до негативних наслідків не тільки для ВАТ «Роснефть». «По-перше, перед тим, як робити якісь кроки, варто було б здійснити розрахунки наступних дій, чого я не побачив. По-друге, слід з’ясувати, яка справжня мета таких дій, бо інформація існує різна. По-третє, цю «карту» миттєво почали розігрувати на Луганщині депутати від «Опоблоку», волаючи про те, що «влада ігнорує інтереси тисяч луганчан, позбавляючи їх роботи на Лисичанському НПЗ і його суміжниках», — вважає Тука.


Лисичанський НПЗ із березня 2012 року фактично перебуває у вимушеному простої, але в профспілковій організації заводу зазначають, що колектив займається ремонтом підприємства, і його співробітники вчасно отримують зарплату. Зокрема, вже підготовлено до роботи виробництво поліпропілену й бітумну установку, пуск яких заплановано на березень-квітень 2016 року. Це дасть можливість виробляти вітчизняний поліпропілен і бітум.

Луганська область.