Справжні «поклади» нерухомості залишили після себе на Херсонщині ліквідовані держустанови, підприємства й організації. Щоб ці колишні офіси не стояли порожні, а їх утримання і охорона не висіли мертвим капіталом на скарбниці, регіональне відділення Фонду держмайна України терміново підшукує орендарів або покупців на 132 будівлі площею від двадцяти до тисячі квадратних метрів. Робота довга й клопітна — у ФДМУ визнають, що орендарі в чергу за об’єктами аж ніяк не стають. І причин для цього кілька.


Бюджетних коштів на утримання приміщень рік у рік виділяли дедалі менше (якщо виділяли взагалі). Тому багато з них перетворилися на руїни, які дешевше знести, ніж привести в нормальний стан. І потенційні орендарі вкладати гроші в ремонт не поспішають — такі витрати, як на теперішній час, складно окупити.


«Державі потрібна більш гнучка схема роботи з клієнтами — адже пропозиції оренди нерухомості на регіональному ринку, та й у цілому по Україні значно перевищують попит. Можливо, потрібен більш гнучкий механізм визначення ціни, щоб конкурувати з комерційними орендодавцями», — пропонує перший заступник начальника регіонального відділення ФДМУ в Херсонській області Наталя Дудченко.


Факт. Минулоріч плата за оренду державної нерухомості на Херсонщині принесла в державний бюджет 6,4 мільйона гривень. За умови здавання в оренду вивільненої нерухомості держустанов цю суму можна було б щонайменше подвоїти.


Поки що колишніми «конторами» херсонські підприємці цікавляться мало, а щоб на один об’єкт було хоча б двоє претендентів і між ними проводився конкурс — це зараз узагалі зі сфери фантастики. Таких конкурсів на Херсонщині в 2015 році не було жодного, хоча фахівці ФДМУ посилено «тралять» ринок у пошуках охочих справити новосілля в колишніх «цитаделях бюрократії».